Zes mannen die verantwoordelijk waren voor een reeks autodiefstallen, zijn donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot zes jaar. Ze hadden minstens 24 wagens, voornamelijk Toyota RAV4's, gestolen en verscheept naar Togo.
Bende autodieven veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar
De bal ging aan het rollen toen op 10 maart 2023 een Toyota RAV4 gestolen werd op de oprit van een woning in Merchtem. De politie vond dat voertuig korte tijd later terug in Brussel en besloot het te observeren. Dat leverde al snel resultaat op, want na enige tijd doken twee Nederlandse mannen op die met de Toyota wegreden.
Het duo werd ingerekend en hun gsm's werden geanalyseerd. Daaruit bleek niet alleen dat ze in Merchtem waren op het tijdstip van de diefstal, de politie vond ook een foto van de gestolen wagen op de oprit van de eigenaar. Ook foto's van andere Toyota RAV4's die voordien waren gestolen, werden aangetroffen. Telefonieonderzoek en analyse van de ANPR-camera's wees uit dat het tweetal op de tijdstippen van de verschillende diefstallen ter plaatse waren.
De twee Nederlanders bekenden dat ze de voertuigen hadden gestolen in opdracht van een Togolese man. Ze moesten de wagens naar een garage in Sint-Jans-Molenbeek brengen. Daar verwittigde het personeel een andere Nederlander, die dan speciaal ter plaatse kwam om de chassisnummers te veranderen. Eenmaal dat gebeurd was, werden de wagens naar de haven van Antwerpen gebracht, waar ze naar Togo werden verscheept.
Criminele organisatie
Het parket eiste gevangenisstraffen van 30 maanden en drie jaar tegen de twee Nederlandse autodieven, de Nederlander die de chassisnummers veranderde, en de twee werknemers van de Molenbeekse garage. Tegen de Togolees die de leiding zou gehad hebben, werd een gevangenisstraf van vijf jaar gevorderd. Nog volgens het parket hadden de zes een criminele organisatie gevormd, en zowat 360.000 euro verdiend aan de diefstallen.
"Dat bedrag is ruimschoots overdreven", klonk het bij de advocaat van de Togolees. "Niet alleen bewijst het parket niet over hoeveel voertuigen het precies gaat, de gestolen voertuigen waren ook al verschillende jaren oud en dus niet veel waard meer. Daarnaast is hier geen sprake van een criminele organisatie, daarvoor is er onvoldoende structuur, maar van een bende. In een gelijkaardig dossier heeft het parket de feiten ook gekwalificeerd als bendevorming. Ik vraag voor mijn cliënt een werkstraf of een straf met probatie-uitstel."
De twee werknemers van de garage en de Nederlander die de chassisnummers veranderde, vroegen de vrijspraak. Volgens hun advocaten was er geen bewijs dat zij op de hoogte waren van de illegale herkomst van de voertuigen.
De rechtbank was echter van oordeel dat alle zes de verdachten perfect op de hoogte waren van de illegale praktijken waaraan ze meewerkten, en dat de zes weldegelijk samen een criminele organisatie hadden gevormd. De Togolese hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar, de andere verdachten gevangenisstraffen van twee tot drie jaar.
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Justitie , Brusselse correctionele rechtbank