Brussel Mobiliteit daagt de gemeente Ukkel voor de rechter. Burgemeester Boris Dilliès (MR) liet daar vorige maand illegaal fietsnietjes verwijderen. Dilliès wil dan weer dat het Gewest hem de bloembakken betaalt die hij er voor in de plaats zette.
Brussel Mobiliteit spant rechtszaak aan tegen Ukkel voor vernielde fietsnietjes
Brussel Mobiliteit had op de Waterloosesteenweg - een gewestweg - vijf fietsnietjes geplaatst omdat het parkeervak voor auto's er toch illegaal was, want op minder dan vijf meter van het zebrapad. Een handelaarsvereniging protesteerde tegen het schrappen van de parking, en Dilliès liet die nietjes - in totaal zeventien - op 6 november wegslijpen.
Daar werden dinsdag vragen over gesteld in de commissie Mobiliteit van het Brussels parlement.
Uit het antwoord van minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) blijkt nu dat er een rechtszaak op til is hierover. "Het is duidelijk dat de gemeente een onrechtmatige daad heeft begaan, zonder enige wettelijke basis", aldus Van den Brandt. "De vernietiging van gewestelijke infrastructuur is het recht in eigen handen nemen en een vorm van vandalisme."
"Brussel Mobiliteit laat het hier niet bij", ging de minister van Mobiliteit verder, "en heeft een ingebrekestelling gestuurd naar de gemeente, met de vraag om alles in de oorspronkelijke staat te herstellen, wat de gemeente niet gedaan heeft. Als antwoord hierop is Brussel Mobiliteit een juridische procedure begonnen."
De rechtszaak gaat al in januari van start, in kortgeding.
Overleg
Parlementslid Clementine Barzin (MR) reageerde geschokt. "Het is verbazingwekkend te moeten horen dat hierover een rechtszaak wordt aangespannen."
Volgens Ibrahim Dönmez (PS) is dat het gevolg van de aanpak. "Dat komt ervan als je geen overleg pleegt", klonk het.
Dat laatste ontkende Van den Brandt met klem. "Er is wel degelijk en in verschillende fasen overleg gepleegd. Zo was overeengekomen om die fietsnietjes pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober daar te zetten, op uitdrukkelijke vraag van de gemeente."
Bloembakken
Nog volgens Van den Brandt heeft Dilliès op 4 december Brussel Mobiliteit gevraagd om op die plek binnen de 24 uur bloembakken te zetten, om zo het zebrapad te beveiligen. Op 5 december plaatste de gemeente dan zelf de bakken, "op kosten van het Gewest."
"Dat de burgemeester daar nu bloembakken plaatst, toont aan dat hij snapt dat hij zwaar in de problemen komt mocht daar een kind worden aangereden", reageerde Stijn Bex (Groen).
Dropzone
Dilliès bevestigt dat hij er bloembakken wilde. "We hebben effectief 24 uur aan het Gewest gegeven om die bakken te plaatsen in de plaats van een dropzone, zoals wij van meet af aan gevraagd hebben. Het Gewest heeft dit niet gedaan, dus deden wij het, en we behouden ons het recht voor om die kosten terug te vorderen."
Dilliès wijst naar de problemen die een dropzone voor steps veroorzaakt - het Gewest combineert altijd fietsnietjes met een dropzone. "Die puilen altijd uit en zorgen ervoor dat voetgangers zelfs op de weg moeten lopen", aldus de burgemeester.
Initieel was evenwel niet de dropzone maar het schrappen van parkeerplaatsen voor auto's het probleem.
44 ongevallen
In het parlement liet Isabelle Pauthier (Ecolo) zich laatdunkend uit over de hele discussie. "De politicologen van de toekomst zullen van hun stoel vallen", stelde ze, "wanneer ze lezen dat er in Brussel in 2024, het jaar waarin alle klimaatrecords verbroken werden, parlementsleden waren die een illegale en gevaarlijke parking verdedigden."
Volgens cijfers die Van den Brandt nog meegaf waren er 2023 in het hele gewest 362 ongevallen waarbij een voetganger op het zebrapad werd aangereden. In Ukkel waren er in 2022 en 2023 samen 44 ongevallen met voetgangers die overstaken, met 46 gewonden tot gevolg, waarvan 2 ernstig.
Lees meer over: Ukkel , Justitie , Mobiliteit , vandalisme , fietsnietjes , Stijn Bex , Elke Van den Brandt , Boris Dilliès , MR
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.