Jongeren die werkloos zijn maar toch met een 'patserwagen' rijden, moeten bewijzen dat ze die auto legaal hebben gekocht. Kunnen ze dat niet, dan kan de fiscus optreden. Die oproep heeft drugscommissaris Ine Van Wymersch dinsdag gelanceerd in De Ochtend op Radio 1.
Drugscommissaris wil jongeren zelf laten bewijzen dat 'patserwagen' legaal werd gekocht
De opvallende ingreep kan volgens drugscommissaris Ine Van Wymersch helpen in de strijd tegen drugsgerelateerd geweld.
"Drugsgeweld is van alle tijden," lichtte Van Wymersch toe, "maar vroeger gebeurde het meer achter de schermen, in achterafstraatjes. Bendes doen nu vaker een beroep op mensen zonder veel perspectief om het vuile werk op te knappen en die deinzen er niet voor terug op klaarlichte dag grof geweld te gebruiken op straat."
Van Wymersch benadrukte nog eens hoe de drugsmarkt een aanbodgestuurde markt is. "Criminele organisaties zullen altijd een markt vinden en nieuwe producten op de markt brengen. Eén van de manieren om die organisaties aan te pakken, is het verdienmodel breken."
Volgens de drugscommissaris kan dat bijvoorbeeld door de bewijslast om te keren. "Indien iemand met een 'patserbak' rondrijdt en geen aantoonbaar legaal inkomen heeft, dan moet hij zelf het bewijs aanbrengen dat hij die auto op een correcte manier heeft kunnen betalen. Zoniet moet de fiscus sancties kunnen opleggen."
Van Wymersch verwees in dat verband naar Engeland, waar dat systeem al enige tijd bestaat.
Lees meer over: Justitie , drugsgeweld , drugshandel , Ine Van Wymersch , patserwagen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.