Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ

| Politieagenten patrouilleren op de Gulden Vlieslaan nabij de Naamsepoort (archiefbeeld).

Elsene vraagt om uitbreiding drugshotspot Matonge naar Naamsepoort

© Belga - BRUZZ
20/02/2025

Een officiële aanvraag is ingediend in het kader van de strijd tegen de drugshandel om de perimeter van de hotspot van Matonge uit te breiden naar de Naamsepoort. Dat meldt de burgemeester van Elsene, Romain De Reusme (PS), woensdag in een persbericht.

"Deze maatregel zal toelaten om de verkooppunten van drugs beter te controleren en overtredingen doeltreffender te bestraffen", legt hij uit. Dinsdag bezochten de procureur des Konings van Brussel, Julien Moinil, de burgemeester van de Stad Brussel, Philippe Close (PS), en De Reusme de Naamsepoort om de veiligheidssituatie te evalueren.

Sinds december heeft Elsene extra maatregelen genomen om de wijk veiliger te maken en de rust van bewoners en handelaars te waarborgen, zegt de burgemeester. Dat in afwachting van de uitbreiding van de hotspot.

Die maatregelen omvatten strengere controles in metrostations, een herorganisatie van de politiepatrouilles voor een betere dekking van het gebied en speciale richtlijnen tijdens drukke periodes, zoals de solden of in de omgeving van de Gulden Vlieslaan. Ook werken de betrokken partijen op het terrein nauwer samen.

Zeventien hotspots

Als een plek een hotspot wordt, vertaalt zich dat naar een versterkte politieaanwezigheid op kritieke tijdstippen, gerichte gerechtelijke acties tegen straatdealers, veiligheidsmaatregelen zoals verscherpte identiteitscontroles, beperkingen op de verkoop en consumptie van alcohol, een uitbreiding van de openingsuren van preventiediensten en de organisatie van culturele en gemeenschapsactiviteiten om de openbare ruimte opnieuw in te nemen.

In Brussel zijn in totaal zeventien prioritaire zones, zogenaamde "hotspots", geïdentificeerd in overleg met de politiediensten en de burgemeesters. Voor elke hotspot werd een taskforce opgericht om de acties op het gebied van veiligheid, preventie en verbetering van de levenskwaliteit in de wijk te coördineren en te concentreren.

Overlast Naamsepoort

De vraag om de hotspot uit te breiden, volgt niet lang na klachten van ondernemers uit de omgeving van de Naamsepoort. Eind vorig jaar trokken drie grote banken en verzekeraars al aan de alarmbel over de ontspoorde veiligheidssituatie aan Naamsepoort. Het lijstje klachten gaat van openlijk drugsgebruik, prostitutie, exhibitionisme, fysieke agressie en diefstallen. Ook de handelaars in de buurt voelen zich niet langer veilig, bleek in januari uit rondvraag van BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni