| 26 oktober 2021: De federale politie organiseerde verschillende grootscheepse acties tegen georganiseerde misdadigers die zich bezighouden met de import van cocaïne.

Meer dan honderd beklaagden horen vandaag hun straf in groot drugsproces

© BRUZZ
29/10/2024

Vandaag doet de Brusselse correctionele rechtbank uitspraak in het omvangrijke Encrochat/Sky ECC-drugsproces. In het proces moeten 124 personen, vier bedrijven en een onbekende zich verantwoorden voor grootschalige cannabis- en cocaïnehandel.

In een gecoördineerde actie kraakten politiediensten uit België, Nederland en Frankrijk in 2021 de encryptie van Sky ECC, een versleutelde chatdienst die alleen draaide op speciaal daarvoor ingestelde smartphones. Door toegang te krijgen tot deze versleutelde communicatie kwamen onderzoekers op het spoor van een netwerk dat zich bezighield met de grootschalige invoer van cocaïne naar Europa via België.

De federale politie voerde heel wat huiszoekingen, inbeslagnames en arrestaties uit. De speurders stootten bij hun huiszoekingen ook op verschillende drugslabo's. Die bevonden zich in industriezones, maar ook en vooral in woonwijken, onder meer in Elsene, Etterbeek, Ukkel en Vorst.

Het onderzoek mondde uit in een megaproces, waarin de uitspraken vandaag worden verwacht.

De verdachten worden onder andere beschuldigd van drugshandel, wapenhandel, valsheid in geschrifte, en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het federaal parket beschouwt het netwerk als een georganiseerde bende die opereerde op Europees niveau. Onder de beklaagden bevinden zich niet alleen criminelen, maar ook een politieagent van de Brusselse zone Zuid, die ervan wordt verdacht vertrouwelijke informatie te hebben doorgespeeld uit politiedatabanken.

Hoge gevangenisstraffen

Het openbaar ministerie heeft hoge gevangenisstraffen geëist, met in sommige gevallen straffen tot twintig jaar voor kopstukken van het netwerk.

Tijdens de behandeling van het proces bleek minstens een van de beklaagden onterecht aan de zaak gelinkt te zijn: Mohamed R. "Het openbaar ministerie verwarde Mohamed R. met een andere Mohamed R. Op één letter na hebben ze dezelfde achternaam, maar het zijn niet dezelfde personen", pleitte zijn advocaat toen. Het federaal parket erkende de fout en vorderde de vrijspraak voor de man.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni