De administratieve rechtbank van Rijsel heeft donderdag het verzoek verworpen van Salah Abdeslam, die in Frankrijk veroordeeld is tot een "onsamendrukbare'' levenslange celstraf voor de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Hij verzette zich tegen zijn eenzame opsluiting in de gevangenis van Vendin-le-Vieil, in het departement Pas-de-Calais.
Rechtbank verwerpt verzoek Abdeslam tegen eenzame opsluiting
In het vonnis oordeelt de rechter dat de gedetineerde "geen enkel middel" aandraagt dat "van die aard is dat het serieuze twijfel doet ontstaan over de wettigheid van de geviseerde beslissing." De rechter verwerpt daarom het verzoek van Abdeslam.
In een procedure in kort geding had de advocaat van Abdeslam, die onder streng toezicht staat en zelf de zitting daarom niet kon bijwonen, geargumenteerd dat het gevaar dat van hem uitgaat fout ingeschat werd. Ook riep de advocaat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in, dat een onmenselijke behandeling verbiedt. De advocaat zei ook dat zijn overbrenging vanuit België illegaal verliep.
In zijn verzoek vroeg Abdeslam ook om te kunnen gebruikmaken van rechtsbijstand. De rechter verleende hem die gunst wel, maar "voorlopig."
13 november
Abdeslam is de enige overlevende van het terreurcommando dat op 13 november 2015 in Parijs simultane aanslagen pleegde, waarbij 131 doden vielen. Hij werd in februari 2024 overgebracht vanuit België naar Frankrijk, nadat hij ook in ons land veroordeeld was voor de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel.
Aanvankelijk zat Abdeslam in de cel in Réau, onder Parijs, in het departement Seine-et-Marne. In de lente verhuisde Abdeslam naar Vendin-le-Vieil, bij Rijsel. Tijdens het proces in Brussel beklaagde Abdeslam zich er herhaaldelijk over dat hij in Frankrijk ver van vrienden en familie vastgehouden werd.
Lees meer over: Justitie , Salah Abdeslam , terreuraanslagen Parijs , terreuraanslag , 48 urenstaking gevangenissen , eenzame opsluiting