Wie voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel moet verschijnen, kan dat voortaan ook via videoverbinding. In de laatste zitting voor het zomerreces hield het tribunaal namelijk twee testzittingen met een videoverbinding. Dat meldt Le Soir.
Test met rechtszaak via videoverbinding in Brussel: wachttijden en achterstand wegwerken
Justitie test op vier locaties het nieuwe videosysteem JustCourt. Het digitaal volgen van een rechtszaak was eerder al mogelijk in burgerlijke rechtszaken, nu kan het ook in strafzaken. Daar werd eind mei nog een wet voor aangepast door het Federaal parlement.
Wie een zitting virtueel wil bijwonen, moet dat ten minste vijf dagen op voorhand laten weten. Enkel wie rechtstreeks betrokkenen partij is, kan gebruik maken van de mogelijkheid. Het gaat bijvoorbeeld om advocaten, experts, beklaagden, burgerlijke partijen of getuigen. De verdachte in de strafzaak moet ook altijd zijn of haar akkoord geven voor een ‘virtuele hoorzitting.’
Virtuele aanwezigen moeten bovendien beloven dat ze geen opnames maken van de livestream, wie zich daar wel aan bezondigt riskeert een sanctie.
Proefzittingen
De rechtbank van Mechelen mocht de spits afbijten, nu volgen ook testprojecten in Brussel en in Marche-en-Famenne in de provincie Luxemburg. Voor de zekerheid waren de proefzittingen in Brussel eenvoudige inleidingszittingen, in beide zaken vroeg de verdediging om uitstel en werd een nieuwe datum vastgelegd.
De virtuele aanwezigheid van betrokkenen wordt mogelijk gemaakt door het nieuwe digitale systeem JustCourt van de FOD Justitie. Dat moet er mee voor zorgen dat er op termijn meer rechtszaken plaatsvinden met een of meerdere virtuele aanwezigen. Het systeem werkt met Belgische identiteitskaarten en is gebaseerd op Microsoft Teams.
“JustCourt is niet bedoeld is om fysieke vergaderingen en hoorzittingen te vervangen, maar biedt partijen die problemen ondervinden bij fysiek aanwezig zijn, de mogelijkheid om deel te nemen”, zo laat de FOD weten in een persmededeling.
Besparing
Met de videozittingen wil Justitie flink wat geld uitsparen. Zo zouden daardoor op termijn minder dure gevangenentransporten naar de rechtszaal nodig zijn. En moet er minder rekening gehouden worden agenda’s en reistijden van advocaten of beklaagden, dat zou de wachttijden bij rechtszaken en de juridische achterstand moeten helpen wegwerken.
Sommige zaken blijven gewoon hetzelfde, zo moeten advocaten nog altijd in toga verschijnen, ook achter de camera, zo is afgesproken.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat JustCourt op termijn in alle rechtbanken van het land wordt uitgerold.
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , brusselse rechtbank van eerste aanleg , digitaliseringsproject , FOD Justitie