| De Brusselse politie pakte in januari 2021 meer dan 200 mensen op tijdens een betoging tegen politiegeweld (archief).

Proces begonnen tegen Brusselse politie en burgemeester Close voor 'onnodig politiegeweld'

© Chris Verhaeghe
09/01/2025

Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg is donderdag het proces van start gegaan dat elf jongeren en hun ouders hebben aangespannen tegen de Brusselse politie en burgemeester Philippe Close (PS). De jongeren zouden na de betoging tegen klassenjustitie in januari 2021 bijzonder hard zijn aangepakt door de politie, zonder gegronde reden. "Het was alsof ze iedereen oppakten die ze maar konden."

Het proces moest eigenlijk woensdag van start gaan, maar de pleidooien werden uitgesteld.

“Alles wat daar die dag gebeurde, is een schoolvoorbeeld van slechte politiepraktijken”, zegt Pierre-Arnaud Perrouty, woordvoerder van de Liga voor de Mensenrechten die zich bij de eisers heeft gevoegd op het proces. “Er waren zo’n 150 manifestanten aanwezig die dag, maar de politie had meer dan 400 manschappen ter plaatse. Ook de manier waarop iedereen werd opgepakt en nadien werd behandeld, kan niet.”

Volgens Perrouty was er sprake van etnische profilering bij een aantal arrestaties. “Er was opdracht gegeven op jongeren van Noord-Afrikaanse origine prioriteit op te pakken, wat volkomen illegaal is.”

De zaak draait om de arrestaties die werden uitgevoerd op 24 januari 2021, bij een betoging tegen klassenjustitie. In volle coronaperiode kwamen zo’n 200 jongeren op straat naar aanleiding van een reeks van dodelijke politie-incidenten, zoals het overlijden van Mehdi, Adil en Inbrahima Barrie.

230 arrestaties

De manifestatie verliep aanvankelijk vreedzaam, maar ontaardden nadien in een kat- en muisspel tussen de politie en de betogers. Meer dan 230 mensen werden uiteindelijk opgepakt, waaronder 86 minderjarigen.

Verschillende arrestanten zouden nadien het slachtoffer zijn geworden van ongeoorloofd en onnodig politiegeweld tijdens het transport naar én in de politiekazerne in Etterbeek. Een deel van de opgepakte jongeren verklaarde dat ze niets te maken hadden met de betoging, maar dat ze toch werden opgepakt. “Het is alsof ze een groot visnet uitgooiden en iedereen oppakten die ze maar konden”, aldus de woordvoerder van de Liga voor de Mensenrechten.

Volgens advocaat Robin Bronlet, die tussenkomt voor enkele jongeren en hun ouders, riep een van de politiemensen op om in eerste instantie profielen van "casseurs" (vandalen, nvdr.) te arresteren en “weldenkenden” te laten gaan. “Er werd dus geviseerd op basis van uiterlijk en niet op basis van gedrag”, aldus de raadsman, die doelde op het feit dat een aantal arrestanten niet betrokken was geweest bij de betoging tegen klassenjustitie.

'Overdrijven'

De advocaat van burgemeester Philippe Close argumenteerde dat de burgervader op burgerlijk gebied niet aansprakelijk kon worden gesteld, maar enkel de lokale politie. De raadsman van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene stelde dan weer dat de eisers ter kwader trouw waren. “Verschillende eisers overdrijven in hun verklaringen over de tijdsduur van hun vrijheidsberoving”, klonk het.

Vrijdag wordt de zaak voortgezet. Intussen loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar de feiten van die dag, waar dezelfde elf jongeren en hun ouders zich burgerlijke partij hebben gesteld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni