Tot 15 jaar cel geëist tegen terreurgroep die Bart De Wever wilde vermoorden

© Belga
08/05/2024

De federale procureur heeft woensdag vijftien jaar cel geëist tegen Elias E.A. (21) uit Antwerpen. Hij stond volgens hem aan het hoofd van een terroristische groep die een moordaanslag wilde plegen op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en die ook een politiekantoor wilde aanvallen. Voor vijf kompanen werden celstraffen van vijf tot twaalf jaar gevorderd.

De beklaagden werden op 27 maart 2023 aangehouden na een reeks huiszoekingen in Antwerpen, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen. Ze werden al enkele maanden in de gaten gehouden, nadat de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen informatie had ontvangen van Staatsveiligheid over de verontrustende activiteiten van Elias E.A.

Hij verspreidde volgens de federale procureur propaganda van Islamitische Staat (IS) via zijn sociale media en had ook een trainingsvideo opgenomen waarin hij zich voorstelde als een IS-strijder die klaar leek voor geweld.

Chatgroepen

Tijdens het verdere onderzoek werd communicatie uit gesloten chatgroepen geïntercepteerd waaruit zou blijken dat Elias E.A. een moordaanslag wilde plegen op Bart De Wever en dat hij een politiecommissariaat wilde aanvallen. Hij was daarvoor op zoek naar een kalasjnikov, handvuurwapens en explosieven. "Er werd een undercoveragent in de Telegram-chatgroep geplaatst om de levering van wapens te monitoren", stelde de federale magistraat.

Toen die levering eind maart op til leek te zijn en het plan voor de aanslag op Bart De Wever in een vergevorderd stadium kwam, besloot de politie om in te grijpen. "Er was een prijs van 2.200 euro afgesproken voor de aankoop van een kalasjnikov met twee laders van vijftig kogels. Elias E.A. zou op 6 april over het geld beschikken en wilde het wapen tussen 10 en 15 april geleverd krijgen. De aanslag op Bart De Wever, van wie hij intussen al het adres en foto's van zijn woning had ontvangen, zou na de ramadan plaatsvinden (die toen eindigde op 20 april, nvdr.)", stelde de federale procureur.

Religieuze leermeester en echtgenote

Elias E.A. wordt beschouwd als leider van een terroristische groep en wordt samen met vier anderen vervolgd voor poging tot terroristische moord. Sebastian B. (21) uit Eupen, die als minderjarige al plannen had gemaakt voor een aanslag op een politiekantoor in Verviers, zou de aanslag samen met hem uitvoeren. Jihad E.H. (21) uit Antwerpen had hem het adres van De Wever bezorgd. Harun C. (36), een oud-collega van E.A., was zijn religieuze leermeester en zou op de hoogte van de plannen zijn geweest, net zoals Vanessa B. (24) uit Sint-Jans-Molenbeek, de religieuze echtgenote van E.A.

De federale procureur vorderde voor Elias E.A. vijftien jaar cel. Voor Harun C. en Sebastian B. werd twaalf jaar cel geëist en voor Jihad E.H en Vanessa B. acht jaar cel. Zesde beklaagde Ahmed E.O. (21) uit Deurne, die enkel vervolgd wordt voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, riskeert vijf jaar cel.

Deradicaliseringstraject

De advocaat van Elias E.A. erkende dat zijn cliënt radicale standpunten had ingenomen, maar hij had nooit andere mensen willen aanzetten tot het plegen van feiten. Hij betwistte zijn leidinggevende rol en vroeg ook de vrijspraak voor de poging tot terroristische moord. "Hij had zich in die fase nog makkelijk kunnen bedenken, want hij beschikte niet eens over wapens. Van een strafbare poging is dus geen sprake. Wij pleiten enkel schuldig aan voorbereidende handelingen", stelde meester Wim Wagemakers.

Hij vroeg de rechtbank om E.A. een straf met probatie-uitstel op te leggen, gekoppeld aan voorwaarden zoals het verderzetten van zijn deradicaliseringstraject. "Ik ging toen door een moeilijke periode: ik had familiale problemen en was op straat gezet. Ik was gefrustreerd en reageerde emotioneel. De gevangenis was een wijze les voor mij. Ik heb spijt en wil me verontschuldigen, ook naar de personen die ik hierin heb meegetrokken", zei Elias E.A.

De vijf andere beklaagden gaan voor de vrijspraak. "Hij is niet 'de broeder uit Verviers' voor wie in de chatgesprekken een pistool werd gezocht. Mijn cliënt is van Eupen en het is niet omdat hij al eerder voor dergelijke feiten werd veroordeeld dat hij nu ook schuldig is. Hij weet amper wie de burgemeester van Eupen is, laat staat die van Antwerpen. Hij heeft geen enkel bericht gestuurd over een moordplan of een aanslag", stelde meester Brecht Horsten namens Sebastian B.

Vanessa B. had volgens haar advocaat de naam van Bart De Wever als potentieel doelwit pas voor het eerst gehoord tijdens haar verhoor bij de politie. "Elias E.A. heeft met haar nooit gesproken over wapens of over een effectieve aanslag", zei meester Stijn Roels. Hij erkende dat zijn cliënte wel eens IS-propaganda naar E.A. had doorgestuurd. "Maar ze deed dat niet om hem in zijn gedachtengoed te versterken of te bevestigen, maar om hem te 'pleasen' en om zijn affectie te krijgen."

Bart De Wever heeft zich geen burgerlijke partij gesteld in deze zaak. Vonnis op 5 juni.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni