Een dag voor de zaak-Adil voor de raadkamer komt, heeft de RTBF een artikel gepubliceerd dat de gemoederen hoog doet oplopen. Een politieachtervolging in Anderlecht kostte in 2020 het leven aan de negentienjarige Adil Charrot. De RTBF komt nu met nieuwe beschuldigingen aan het adres van de agent die achter het stuur zat.
Zaak-Adil: informatieoorlog aan vooravond van beslissing raadkamer
De negentienjarige Adil kwam in april 2020, aan het begin van de coronacrisis, om het leven bij een achtervolging toen de politie twee bromfietsen wilde controleren die aan een hoge snelheid door Anderlecht reden. Een van die bromfietsen, bestuurd door Adil, nam de vlucht maar botste daarbij met een anoniem politievoertuig dat uit de andere richting kwam. De jongeman overleefde de klap niet.
Zijn overlijden leidde tot rellen en groeide uit tot een symbooldossier op betogingen rond politiegeweld, klassenjustitie en racisme. De zaak versterkte het diepe wantrouwen tussen de politie en sommige bevolkingsgroepen in de politiezone Zuid (Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis).
De fundamentele vraag in de zaak is of alles op die noodlottige dag volgens het boekje verliep. Het Brusselse parket argumenteert dat noch de politiezone Zuid, noch de vier betrokken inspecteurs een professionele fout gemaakt hebben bij de aanrijding. Maar volgens de familie kloppen verscheidene elementen in de officiële beschrijving van het voorval niet en zijn er ook aanwijzingen dat een van de vier zich racistisch zou hebben uitgelaten. Zij eisen daarom dat de zaak voor een correctionele rechtbank komt.
De Brusselse raadkamer spreekt zich in principe dinsdag 20 februari uit over de eventuele doorverwijzing van de politiezone Zuid en de inspecteurs naar de correctionele rechtbank.
Media-oorlog
In mei vorig jaar raakte, via zijn collega's, bekend dat de agent aan het stuur zich racistisch heeft uitgelaten over Adil. Het leidde tot de overplaatsing van de betrokkene naar de dienst verkeer. Deze maandag, vlak voor het cruciale besluit van de raadkamer, kwam de RTBF met nieuwe beschuldigingen. Vijf van zijn nieuwe collega's zouden dezelfde politieman betichten van racisme en pestgedrag tegenover vrouwelijke collega's.
In de wandelgangen van het korps valt echter te horen dat het RTBF-artikel gekleurd is en foute informatie bevat, met als doel het korps te destabiliseren. Er wordt daarbij naar de PVDA gewezen, die de boel zou opstoken. "Ongelooflijk dat een openbare omroep daarin meegaat," klinkt het.
Er zou wel sprake zijn van "een eventuele tuchtprocedure" tegen de betrokken agent. Korpschef Jurgen De Landsheer geeft geen commentaar over de zaak, die in de aanloop naar de verkiezingen uiterst gevoelig ligt.
Geïsoleerd geval of structureel probleem?
De Landsheer staat maandag wel op de foto in La Libre, zij aan zij met de burgemeesters van Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst. Het kwartet verklaart in de krant dat er een externe audit komt van de interne controle- en disciplinaire procedures bij de politiezone Zuid. Er is ook een actieplan op gang getrokken rond diversiteit en het bestrijden van vooroordelen.
De korpschef ontkent evenwel ten stelligste dat er sprake is van een geïnstitutionaliseerd probleem, een veelgehoorde kritiek. Hij wijst er in La Libre op dat er op tien jaar tijd maar twee bewezen gevallen zijn en dat het aantal klachten over racisme beperkt blijft. "Dit toont duidelijk aan dat, in tegenstelling tot wat sommigen graag beweren, er geen structureel racisme is in onze politiezone."
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Vorst , Justitie , Samenleving , Adil , Adil Charrot , politie