20220307 curieuzenair Zicht vanuit het park van Vorst

Brusselse luchtkwaliteit overschrijdt nog steeds Europese norm

© Belga
25/09/2024

Alle 24 meetpunten in Brusselse gemeenten overschrijden de nieuwe Europese grens van 20 µg/m³ stikstofdioxide. Dat blijkt uit het ExpAIR-onderzoek van Leefmilieu Brussel en stadsbeweging BRAL. Vier meetpunten liggen boven de huidige grenswaarde van 40 µg/m³ jaargemiddelden. "Het uitstellen van de lage emissiezone (LEZ) betekent twee jaar langer dezelfde slechte resultaten", meldt de stadsbeweging in een persbericht.

Middels de ExpAIR-studie meten BRAL en Leefmilieu Brussel sinds juni 2023 de luchtkwaliteit in Brusselse gemeenten door op 24 plekken stikstofdioxide op te volgen.

"We kozen voor 24 plekken waar er geen officiële, vaste meetstations zijn en waar de luchtkwaliteit hoogstwaarschijnlijk slecht is, zoals Sainctelette, de Vlaamse Poort, de Brabantstraat, de Fonsnylaan, de Bareel van Sint-Gillis, of de Industrielaan in Anderlecht", klinkt het bij BRAL.

Na een jaar meten blijkt dat alle 24 meetpunten "de toekomstige Europese grenswaarde van 20 µg/m³, die voor eind 2024 van kracht zal worden", overschrijden. Vier meetpunten liggen ook boven de huidige Europese drempelwaarde van 40 µg/m³.

LEZ

Het gaat over de Guldenvlieslaan (50.5 µg/³), de Vlaamsepoort (45,5 µg/m³), Sainctelette (39,5 µg/m³) en de Piersstraat in Molenbeek (46 µg/m³). "Nog slechter is dat we nergens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)-richtlijn van 10 µg/m³ halen.

Volgens de WHO is het overtreden van 10 µg/m³ per jaar schadelijk voor kwetsbaren zoals kinderen, ouderen en astmapatiënten. Vanaf 20 µg/m³ zou het schadelijk zijn voor iedereen", klinkt het.

De eerste ExpAIR-resultaten wijzen volgens BRAL op het belang van een dringende verstrenging van de lage emissiezone (LEZ).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni