Discussie over de procedure, misverstanden en de vraag of ministers het al dan niet moeten komen uitleggen ontsierden het eerste parlementaire debat over het uitstel van de verstrenging van de LEZ-normen.
Chaotisch begin LEZ-discussie in parlement: 'Wat gaat hij zeggen? Ik heb het geld niet?'
Ter herinnering: op 1 januari 2025 zou de volgende fase van de lage-emissiezone (LEZ) ingaan, waarbij Euro 2-benzinewagens en Euro 5-dieselwagens Brussel niet meer in mogen. Vooral van die laatste exemplaren rijden er nog veel rond in de hoofdstad. Daarom dienden MR, PS, Les Engagés - samen met Open VLD - een voorstel van ordonnantie in om die volgende fase uit te stellen naar 1 januari 2027.
Ook andere partijen zoals Vooruit, PTB-PVDA en Team Fouad Ahidar dienden een alternatief voorstel in.
De voorstellen worden in drie keer besproken: een eerste keer vandaag, nog eens volgende week woensdag, en dan op 4 oktober plenair.
Vandaag zouden de voorstellen enkel ‘gepresenteerd’ worden, maar dat verliep erg chaotisch. Om te beginnen werd de zitting in twee gekapt - zowel de Nederlandstaligen als Franstaligen hadden om 11 uur een plenaire zitting van hun gemeenschapsraad. Om 15 uur gaat de commissie verder. Bovendien was afgesproken dat pas volgende week woensdag tot stemming zou worden overgegaan.
Maar de grootste discussie ging over wat vandaag dan wel besproken moest worden. Volgens Benjamin Dalle (CD&V) en Stijn Bex (Groen) was het logisch om deze woensdag de voorstellen al te bediscussiëren. Martin Casier (PS) en Christophe De Beukelaer (Les Engagés) reageerden dat het niet zo was afgesproken. Deze woensdag zouden alleen de voorstellen gepresenteerd worden, zonder reactie van de oppositie dus, die is voor volgende week.
De discussie bleef aanslepen, waardoor commissievoorzitter Aurélie Czekalski (MR) zelfs een pauze moest inlassen.
Uiteindelijk werd besloten om vandaag, woensdag, al te kiezen op welk voorstel volgende week wordt verdergewerkt. Dat is niet onbelangrijk, gezien de indieners van gelijkaardige voorstellen dan van hun voorstel een amendement kunnen maken. Concreet: als het voorstel van MR-PS-Les Engagés-Open VLD weerhouden wordt, zal Vooruit.brussels een amendement indienen dat bepaalt dat het uitstel van de strengere LEZ-normen enkel mag gelden voor mensen die zich in een economisch precaire situatie bevinden.
Renolution
Ook het doorbetalen van de Renolution-premies stond op de agenda van de commissie. Doordat het budget voor die renovatiepremies al op is, komt de uitbetaling aan gezinnen die op de premie rekenden in het gedrang, waardoor het parlement nu wil vragen om de uitgavenbegroting voor 2024 aan te passen.
Maar ook daar verliep de discussie hobbelig. Cieltje Van Achter (N-VA) wilde dat ontslagnemend minister Alain Maron (Ecolo) het komt uitleggen in de commissie. Voor Pascal Smet (Vooruit.brussels) heeft dat weinig zin. "Wat gaat hij zeggen: 'Je n'ai pas de fric'- ik heb het geld niet? Dat weten we al." Maar Van Achter gaat niet akkoord. "Hier kiest men om de premies via het budget van volgend jaar uit te keren maar dat staat al zwaar onder druk. Ik vraag me af of dit nog kan met het budget van dit jaar, of er nog geschoven kan worden met geld. Vragen waar ik nu geen antwoord op heb en hem wil stellen."
Uiteindelijk zijn minister Alain Maron (Ecolo) en minister-president Rudi Vervoort (PS) volgende week woensdag welkom, om zich namens de regering uit te spreken. Alain Maron (Ecolo) laat weten aan BRUZZ dat hij zeker wil komen.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Brussel kiest: Brussels parlement , LEZ , Cieltje Van Achter , Pascal Smet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.