De voorbije maand was de op een na warmste julimaand sinds het begin van de metingen. Daarmee komt er nipt een einde aan een lange reeks van wereldwijde temperatuurrecords, zo blijkt donderdag uit de gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus.
Juli was de op een na heetste julimaand ooit: einde van reeks hitterecords
Na dertien recordmaanden op rij, is er dus toch een einde gekomen aan de reeks van warmterecords. De voorbije maand was een fractie minder warm dan de recordbrekende maand juli 2023. Wereldwijd was het in juli 2024 gemiddeld 16,91 graden. Dat is 0,04 graden onder het record van een jaar eerder.
"De reeks van recordbrekende maanden is ten einde, maar het scheelde maar een haar", zegt Samantha Burgess, vicedirecteur van Copernicus. "Wereldwijd was juli 2024 bijna net zo warm als juli 2023, de warmste maand ooit gemeten."
Volgens de data van Copernicus was het in juli 1,48 graden warmer op aarde dan in de tweede helft van de negentiende eeuw. De grens van 1,5 graden is de ondergrens en het streefdoel van het Klimaatakkoord van Parijs. Al wordt daarvoor gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.
Tot slot noteerde Copernicus vorige maand de twee warmste dagen sinds het begin van de meetreeks in 1940. Op 22 juli klom de gemiddelde temperatuur op aarde naar een nooit eerder gemeten 17,16 graden. Een dag later werd een gemiddelde van 17,15 graden gemeten.
Omdat het verschil zo klein is, valt het binnen de foutmarge van de metingen en durven de klimaatwetenschappers niet met absolute zekerheid te zeggen welke van de twee dagen het warmst was.