Aan het Flageyplein in Brussel hebben klimaatactivisten van Scientists Rebellion en Growth Kills een handvol JCDecaux-reclameborden omgewisseld met affiches over degrowth. De activisten willen omstaanders zo overtuigen en informeren over het belang van 'Degrowth', een politieke milieubeweging met antikapitalistische ideeën. Bij de actie was ook klimaatactiviste Anuna De Wever aanwezig.
Klimaatactivisten wisselen reclameborden aan Flagey om met affiches over 'degrowth'
De activisten sloegen toe rond 16 uur. Terwijl enkelingen de affiches veranderden, legde een andere actievoerder via een megafoon uit waarom 'degrowth' van belang is om de klimaatverandering te bestrijden. De activisten zijn van oordeel dat het consumentisme en het kapitalistische economische systeem "economische democratie" in de weg staan. De degrowth-activisten pleiten voor een economisch systeem gebaseerd op gelijkheid "om de sociale en ecologische uitdagingen te doorbreken". "Door de winkelstraten op te eisen als ons podium, nemen we de ruimtes terug die gedomineerd worden door het lawaai van consumentisme en reclame."
Gelijktijdig vonden soortgelijke acties plaats in Frankrijk, Nederland, Noorwegen en Duitsland. In Latijns-Amerika, waaronder Peru, Mexico, Ecuador en Panama, werden "creatieve tactieken" ingezet zoals projecties op gebouwen, spandoeken, straatdemonstraties en andere interventies.
'Gedeelde verantwoordelijkheid'
"Het idee dat economische groei essentieel is voor ons welzijn is een mythe die vooral de belangen van een kleine rijke elite dient. In plaats van de productie eindeloos te verhogen, zouden we ons moeten richten op het produceren van wat daadwerkelijk bijdraagt aan het welzijn van iedereen, met een eerlijke verdeling van middelen", duiden de actievoerders.
Volgens Scientists Rebellion en Growth Kills is het "noodzakelijk" om de economie te herdenken los van economische groei. "Onze campagne, gebaseerd op collectief ecologisch herstel, heeft als doel een wereldwijde beweging te inspireren die individuen in staat stelt het ecologische evenwicht en de biodiversiteit te herstellen door gedeelde verantwoordelijkheid." Enkel door samen te werken "kunnen we onze collectieve kracht en het herstellen van het leven op de planeet opnieuw ontdekken." Onder meer een drastische vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen en "een economie gebaseerd op het welzijn van alle mensen" moeten soelaas brengen.
Misverstanden
Onder de demonstranten was ook klimaatactiviste Anuna De Wever, gekend als de initiatiefnemer van Youth4Climate en de grote klimaatmarsen van 2019. Ook De Wever, auteur van het boek 'Laten we eerlijk zijn', is voorstander van 'degrowth'. "'Degrowth' gaat ook over het democratische recht van mensen om zelf te beslissen waar de samenleving naartoe gaat. Dat is iets wat door de 'growth'-economie niet mogelijk is."
Volgens De Wever beoogt de actie ook om misverstanden over 'degrowth' als politiek model de wereld uit te helpen. "Het is een heel moeilijk idee om het over te hebben in het publieke debat, vooral omdat er heel wat weerstand tegen is. Maar vele mensen die het over 'degrowth' hebben, weten niet écht waar het over gaat."
'Degrowth' is volgens De Wever ook "geen individuele zaak". "We willen weg van dat individuele verhaal, daar is het in het klimaatdebat veel te vaak over gegaan. We willen een collectief verhaal over de toekomst van de samenleving."
Lees meer over: Elsene , Milieu , klimaatactivisme