Als koning Filip politici ontvangt op zijn paleis duikt op de achtergrond van de foto's met handenschuddende prominenten steevast een bijzonder groene struik op. Het gaat om de Magnolia grandiflora, een steeds populairdere stadsbewoner.
Magnolia grandiflora: het decor waartegen koning Filip partijvoorzitters ontvangt
Eigenschappen van de Magnolia grandiflora
- Dankzij zijn grote, glimmende bladeren is deze wintergroene boom het hele jaar aantrekkelijk. De bladeren zijn donkergroen, lepelvormig en enigszins leerachtig
- Bloeit tijdens de zomermaanden zo’n acht à tien weken aan een stuk met grote, witte, aangenaam geurende bloemen, zo’n 20 à 30 cm groot
- Kan in de natuur tot wel 30 à 35 meter hoog worden
De voorbije halve eeuw heeft de Magnolia grandiflora haar groene plaatsje in de stad veroverd. De valse tulpenboom, zoals de magnolia ook wordt genoemd, is goed gewapend tegen luchtverontreiniging en de klimaatopwarming. En dankzij de veelvuldige passages op het paleis, leert de aandachtige kijker haar ook kennen. Hoewel: niet iedereen ziet de winterharde boom staan, want er bestaat zoiets als 'plantblindheid'.
“Voor heel wat mensen verdwijnen planten helemaal in de achtergrond, omdat ze altijd aanwezig zijn en niet als uitzonderlijk worden beschouwd,” zegt Koen Camelbeke, directeur van het Arboretum Wespelaar in Haacht, ten oosten van Brussel. Magnolia's zijn een specialiteit van het arboretum, dat onder meer een twintigtal exemplaren van de Magnolia grandiflora heeft staan, de specifieke soort op de foto's aan het paleis.
“Ze verspreiden een aangename geur, een citrusachtig parfum. Je kan zeggen dat het planten zijn die de zeden verzachten”
Directeur Arboretum Wespelaar in Haacht
“Dat is een plant die er altijd heel gezond en – jawel – fotogeniek uitziet, met glimmende, donkergroene bladeren,” zegt Camelbeke. “Een betrouwbare keuze als achtergrond om de politieke foto's aan het paleis extra cachet te geven. Daar zal wel over nagedacht zijn.”
Zoals de toevoeging grandiflora suggereert, is het een plant met grote bloemen, die een diameter van 30 cm kunnen hebben. “Ze verspreiden ook een aangename geur, een citrusachtig parfum. Je kan zeggen dat het planten zijn die de zeden verzachten.”
Ook het hout van magnolia's is in het algemeen erg geurig, wat ze in het Arboretum Wespelaar extra aantrekkelijk maakt voor knaagdieren. “Magnoliahout is kaviaar voor konijnen. We hebben een omheining moeten plaatsen, want er kwamen te veel konijnen aan hun stam knabbelen.”
De Magnolia grandiflora is zowat de pionier van haar plantenfamilie. Het is de eerste magnoliasoort die in Europa werd ingevoerd vanuit Amerika. In het begin van de achttiende eeuw kwam ze aan in het Franse Nantes, vanwaar ze zich over het continent verspreidde. Die verspreiding heeft een aristocratisch kantje. “In het begin was het vaak de adel die over de ruimte en mogelijkheden beschikte voor deze planten. Ze zagen ze als een uitdaging en soms als een manier om op te scheppen.”
Het duurde even voor de plant in onze contreien helemaal doorbrak, want er werd gevreesd dat hij de winters hier niet zonder schade kon overleven. Vanaf de jaren 1970 verdween die scepsis stelselmatig.
“De laatste vijftig jaar zijn ze populairder geworden in onze streken,” zegt Camelbeke. “Ze staan steeds vaker in stadsparken. Omdat de boom het prima doet bij droge en hete omstandigheden, is hij bestand tegen luchtverontreiniging en ook goed gewapend tegen de klimaatopwarming.”
Om een Magnolia grandiflora te planten, moet je al lang geen aristocraat meer zijn. Let er wel op dat de boom voldoende ruimte heeft en wees voorzichtig bij het snoeien. Wie inspiratie wil opdoen, kan onder meer terecht in Wespelaar. Als je er de magnolia's dit jaar nog wil zien bloeien, is snel zijn de boodschap, want hun bloeitijd loopt op zijn einde.
Arboretum Wespelaar is elke woensdag en zondag open van 10 tot 17u. Meer info op www.arboretumwespelaar.be
Lees meer over: Brussel , Milieu , magnoliaboom , Koninklijk Paleis , Magnolia grandiflora , Koen Camelbeke , Arboretum Wespelaar