De atlas van de wilde planten in het Brussels gewest is na bijna twintig jaar aan een update toe. Om die reden brengen Natuurpunt en zijn Franstalige tegenhanger Natagora nog tot 2027 de Brusselse flora in kaart. Daarbij rekenen ze ook op de hulp van het grote publiek.
Natuurorganisaties brengen wilde planten in Brussel in kaart
De huidige floralistische atlas van Brussel dateert van 2006. Er staan 793 plantensoorten in. Maar op twintig jaar tijd kan er veel veranderen, en daarom is het tijd om een nieuwe atlas samen te stellen. Dat gebeurt onder de noemer 'FloraBru'.
Voor de tellingen is Brussel verdeeld in 195 hokken van een kilometer op een kilometer. "Per hok wordt een plantenlijst opgemaakt", klinkt het bij Natuurpunt. "Elk hok wordt minstens drie keer bezocht in een verschillend seizoen en de lijst moet minstens honderd soorten bevatten. Op die manier kunnen voor alle soorten verspreidingskaarten opgemaakt worden zoals die uit de vorige atlas."
Grote publiek
Het grootste deel van het onderzoek gebeurt door experts, maar de natuurorganisaties rekenen ook op de hulp van het grote publiek, zegt botaniste Roosmarijn Steeman van Natuurpunt. "Mensen die op een bepaalde plaats wonen of er dagelijks passeren, kunnen altijd nog iets nieuws vinden.”
De waarnemingen die mensen de komende drie jaar invoeren in de soortenherkenningsapp ObsIdentify of op de website waarnemingen.be, worden ook gebruikt voor de atlas.
Steeman verwacht dat er meer soorten gevonden zullen worden dan twintig jaar geleden. De onderzoekers zijn onder meer benieuwd naar de evolutie van de hemelboom, een invasieve soort uit Azië; naar de toename van orchideeën als bijenorchis en hondskruid, die profiteren van de klimaatopwarming; en naar de klimopbremraap, een parasiet op klimop die sinds enkele jaren in het centrum van Brussel wordt waargenomen.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Natuurpunt , Natagora