Werknemers die de trein nemen naar het werk en geen recht hebben op een derdebetalersregeling, zullen vanaf deze zomer minder moeten betalen voor hun treinabonnement.
Betere terugbetaling treinabonnement voor grote groep pendelaars
De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft daarvoor maandagavond een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) goedgekeurd, zo zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dinsdagochtend.
Vanaf deze zomer zullen zowat 100.000 pendelaars dus kunnen rekenen op een terugbetaling van minstens 71,8 procent van de abonnementsprijs, tegen 56 procent vandaag de dag. Daarnaast komt de federale overheid voortaan tussen voor 7,5 procent van de prijs van het abonnement.
Gilkinet zegt dat dit kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de kosten en een beter inkomen voor de werknemers, ook als ze van een Flex Abonnement gebruikmaken. De mobiliteitsminister had de maatregel in maart aangekondigd na een vergadering van het kernkabinet.
Minimumtussenkomst
Een maandabonnement Gent-Brussel kost nu 211 euro, waarvan de werknemer minstens 118 euro terugkrijgt van zijn werkgever. Door de aanpassing van de cao 19 wordt dat vanaf 1 juni 151 euro, illustreert de christelijke vakbond ACV, "of 33 euro netto meer."
Bovendien zal de werkgeverstussenkomst voor de periode van 1 januari 2025 tot 31 december 2029, op 1 februari van elk van deze jaren, verhoogd worden, zegt het ACV. "Deze jaarlijkse verhoging mag maximaal 2,5 procent bedragen. Hiervoor wordt rekening gehouden met de indexering door de NMBS van de abonnementen indien die er is."
Ook voor Flex Abonnementen, die belangrijk zijn voor wie telewerkt, wordt nu in een minimumtussenkomst van de werkgever voorzien. Daarnaast zullen ook de maandabonnementen van MIVB en De Lijn beter worden terugbetaald.
Lees meer over: Mobiliteit , Georges Gilkinet , NMBS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.