Reizigers die opstappen en niet betalen op het openbaar vervoer, het gebeurt dagelijks. Sommigen glippen mee tussen de poortjes. Anderen scannen hun ticket of abonnement niet op de bus of de tram. Maar hoeveel verdient de MIVB aan de boetes van zwartrijders?
BIG CITY. Hoeveel leveren de boetes van zwartrijders de MIVB jaarlijks op?
"Hoeveel leveren de boetes van zwartrijders de MIVB jaarlijks op?"
Niet alle overtredingen vallen in dezelfde categorie. De boetes daarvoor kunnen variëren tussen 100 en 400 euro. “In 2024 controleerden we 1,7 miljoen reizigers,” vertelt Laurent Vermeersch, woordvoerder van de MIVB. “Zo'n 110.000 van hen hadden niet betaald.”
Alle boetes van gecontroleerde reizigers die niet betaalden voor hun ticket leverden in 2024 zo'n 6,6 miljoen euro op voor de MIVB. Dat is een groot bedrag, maar het zou nog veel hoger kunnen liggen, want maar de helft van de zwartrijders betaalde effectief die boete. Dat wil zeggen dat die 6,6 miljoen euro zou kunnen oplopen tot meer dan 13 miljoen euro.
“De MIVB doet er alles aan om dat inningspercentage te verhogen”, zegt Vermeersch nog. “Daarvoor doen we een beroep op een gerechtsdeurwaarder. Voor 2024 zijn sommige procedures vandaag nog lopende.”
De wanbetalers krijgen een brief in de bus en zo hoopt de MIVB dat ze hun boete alsnog betalen. Doen ze dat niet, dan kan het zijn dat de gerechtsdeurwaarder aanbelt. Om dat te voorkomen, is een ticket kopen de meest verstandige beslissing. Occasionele reizigers kunnen met een bankkaart een ticket kopen, dat zou volgens de MIVB de bereidheid om te betalen moeten opkrikken.
Maatregelen
De vervoersmaatschappij gelooft dat ook andere maatregelen effect hebben op de niet-betalers, zoals de toegangspoortjes, meer controles en hogere boetes. Een eerste overtreding kost vandaag 107 euro, een tweede 214 euro. Vergeleken met de prijs van een ticket, is dat een behoorlijk hoog bedrag.
“Verder kunnen ook andere beleidsbeslissingen een rol spelen, zoals lagere abonnementsprijzen,” duidt Vermeersch. “Zo bestaat er al een goedkoop abonnement voor twaalf euro per jaar voor Brusselse studenten tussen de 18 en 24 jaar.”
De inkomsten die de MIVB wel ontvangt dankzij de geïnde boetes, worden gebruikt voor het algemene budget en de werking van de vervoersmaatschappij.
- VOLGENDE KEER Waarom stond er ooit een Schaarbeekse school in Blankenberge?
Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier
Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Big City , MIVB , zwartrijden , boetes