Brussel komt op de tiende plaats terecht in de TomTOm-ranglijst van grootste filesteden in Europa. Het kost een automobilist in onze hoofdstad 27 minuten om 10 kilometer af te leggen met de auto. "Deze reistijd is logisch, gezien de maximumsnelheid is beperkt tot 30 kilometer per uur", reageert Brussel Mobiliteit.
Brussel is tiende filestad van Europa: 'Logisch, gezien de maximumsnelheid van 30km/u'
De TomTom-wereldranglijst voor filesteden bundelt de verkeerstendensen van 387 steden uit 55 landen. Het bedrijf baseert zich daarvoor op de Traffic Index-gegevens uit 600 miljoen navigatiesystemen en/of smartphones.
Uit de ranglijst van GPS-bedrijf TomTom blijkt dat Brussel na Londen, Dublin, Milaan en Boekarest het meest gevoelig is voor filevorming van alle Europese steden. Op mondiaal niveau staat Brussel op de dertigste plaats.
Het kostte een automobilist in Brussel in 2024 zo'n 27 minuten om 10 kilometer af te leggen met de wagen, aldus TomTom. Ter vergelijking: in de slechtst scorende stad, Londen, doet een automobilist ruim 33 minuten over tien kilometer. In best scorende stad, de Nederlandse stad Amersfoort, doet een automobilist iets minder dan tien minuten over tien kilometer.
Zone dertig
"De Brusselse reistijd is logisch, gezien de maximumsnelheid in de hele Brusselse agglomeratie beperkt is tot 30 kilometer per uur," reageert het verkeersagentschap Brussel Mobiliteit. "Wie de snelheidsbeperkingen naleeft, heeft minstens twintig minuten nodig om tien km af te leggen. De tijd die nodig is om te wachten aan verkeerslichten of om voetgangers te laten oversteken, is daarin nog niet meegerekend."
De Brusselse mobiliteitsdienst staat dan ook kritisch tegenover de conclusie van TomTom, omdat die te weinig zegt over files, maar meer zegt over de snelheid waarmee een automobilist een stad doorkruist. Die resultaten naast elkaar leggen en er conclusies uit trekken over files, kan niet zomaar, volgens Brussel Mobiliteit: "Er worden appels met peren vergeleken".
Vertragingen zijn gelijk gebleven
Volgens Brussel Mobiliteit is het zinvol om het aantal en de omvang van files in Brussel te bepalen aan de hand van een eigen indicator. De file-indicator van het Brussels agentschap vergelijkt de reistijd tijdens de spitsuren met de 10 procent snelste reistijden, gemeten tijdens daluren tussen op basis van 25 representatieve routes binnen het Brussels Gewest.
Uit deze indicator blijkt dat de vertraging op werkdagen in 2024 gemiddeld één minuut bedroeg tijdens de ochtendspits en 2,7 minuten tijdens de avondspits.
Brussel Mobiliteit stelt dat de files in Brussel de afgelopen jaren grotendeels stabiel zijn gebleven, afgezien van seizoensgebonden files. Dit is mede te danken aan een structurele daling in autogebruik, mede door minder autobezit en de toename van telewerk.
Vooral de ochtendspits is hierdoor verlicht, met momenteel wekelijks 30.000 auto's minder die Brussel via de snelwegen binnenrijden in vergelijking met de periode vóór corona. Toch blijft de avondspits volgens het agentschap "een uitdaging", voornamelijk door "niet-werkgerelateerde verplaatsingen, zoals ontspanning en boodschappen."
Volg ons nu ook via het WhatsApp-kanaal van BRUZZ, schakel meldingen in en krijg een handig overzicht van de belangrijkste en mooiste verhalen van de dag.
Lees meer over: Mobiliteit , circulatieplan