De bewoners van de VUB-koten op de campus in Etterbeek kregen gisteren te horen dat er bedwantsen ontdekt zijn in de residenties. De VUB heeft een gespecialiseerd team Mechelse herders ingezet om de beestjes op te sporen. "Er is nog geen sprake van een plaag, maar we moeten wel snel handelen", zegt hoofd studentenhuisvesting Bart Gielen.
Bedwantsen ontdekt in VUB-koten: 'Opgespoord via gespecialiseerd hondenteam'
"Ik ken zelf niemand die last heeft van bedwantsen in ons gebouw, maar onze groepschat ontplofte wel even toen het nieuws bekend raakte", meent Jarne Thiels, een kotstudent die het nieuws ook binnenkreeg. "Ik hoop gewoon dat iedereen eerlijk is, dat is wel je plicht als je last zou hebben van het ongedierte."
Geen plaag
Volgens Bart Geelen, het hoofd studentenhuisvesting aan de VUB, is er geen sprake van een plaag, maar is het belangrijk om snel te handelen. "Wij hebben zeven kamers ontdekt waar sprake was van bedwantsen op de 1500 kamers die wij aanbieden. De kamers bevinden zich niet allemaal in hetzelfde woonblok, maar onze studenten komen dan ook bij elkaar over de vloer", verklaart Geelen. "Alle betrokken personen zijn gecontacteerd en de eerste bestrijdingsronde heeft al plaatsgevonden. Omdat er mogelijk toch nog eitjes in de kamers kunnen overleven, gaan we binnenkort ook voor een tweede keer aan de slag om de bedwantsen uit te roeien. Alle studenten konden wel gewoon naar hun kamer terugkeren."
Opsporen en bestrijden
In Brussel bestaat een gespecialiseerd team met Mechelse herders, die getraind zijn om bedwantsen op te sporen. De honden werden afgelopen weekend ingezet door de VUB om alle koten te controleren. "De honden gaan heel snel te werk. Op tien minuten hebben ze een kamer gecontroleerd. De controles vonden plaats in het weekend dus de meeste studenten hebben ook geen enkele last ondervonden. In de tussentijd vragen wij aan de bewoners om waakzaam te blijven en alle sporen van bedwantsen aan ons te melden", legt Geelen uit.
"Jammer genoeg is Brussel niet de enige Europese stad waar bedwantsen opnieuw opduiken, hiervoor was dat sinds de jaren vijftig geleden. Sinds corona zijn mensen terug volop aan het reizen en dat verklaart ook de verspreiding. Nu is het vooral belangrijk om proactief te handelen en snel komaf te maken met de beestjes", besluit hij.
Lees meer over: Onderwijs , VUB , bedwantsen , studentenkoten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.