Jouw vraag

BIG CITY. Een Schaarbeekse school in Blankenberge, met vakken als wandelen en gezondheid

Maya Callizaya
© BRUZZ
10/04/2025

De aangebroken lente doet ons dromen van zon, zee en strand. Misschien wel van een lange vakantie aan onze eigen Belgische kust? Dat doet Seppe uit Laken denken aan het verhaal dat er ooit een Schaarbeekse school in Blankenberge was. Hij vraagt zich af wat daarvan aan is.

Na de Eerste Wereldoorlog werden veel kinderen getroffen door ziektes zoals astma, tuberculose of bloedarmoede. De toenmalige schepen van Openbaar Onderwijs in Schaarbeek, Alexandre De Craene, dacht dat de zeelucht de stadskinderen goed zou doen, en opende een school in Blankenberge. Bovendien zouden de kinderen daar tot rust kunnen komen na de onzekere tijden tijdens de oorlog.

De gemeente kocht in Uitkerke een groot gebouw, het vroegere hotel De Zwarte Leeuw, op vijftien minuten wandelen van het strand van Blankenberge.

Op 15 oktober 1919 konden de eerste Schaarbeekse kinderen naar de badstad. Een arts koos wie in aanmerking kwam. De school kreeg de naam nr. 15, maar werd ook wel de Alexandre De Craene-school genoemd.

De vereniging 'De Vrienden van de School van Uitkerke' was gekoppeld aan de school en organiseerde heel wat evenementen voor de Schaarbeekse kinderen. Zo zamelde ze geld in, bijvoorbeeld tijdens het carnaval van Schaarbeek, om uitstapjes mogelijk te maken en kregen de leerlingen een sinterklaasfeest.

De ouders konden hun kinderen maandelijks bezoeken, met gratis vervoer dankzij de vereniging.

Waarom was er ooit een Schaarbeekse school in Blankenberge?

Seppe uit Laken

Het lessenpakket bestond uit normale lessen, maar ook turnen, lichaamsverzorging en wandelingen langs het strand waren belangrijk.

De school had een eigen strandcabine om al het materiaal in op te slaan. Ook was er een moestuin, een boomgaard en een boerderij met enkele dieren. De gezondheid van de leerlingen stond altijd centraal. Kinderen die thuis weinig te eten kregen, hadden de kans om gevarieerde maaltijden, rijk aan voedingsstoffen, te verorberen.

In 1966 sloot het gemeentebestuur de school. De gebouwen waren verouderd en nog weinig leerlingen hadden nood aan de Blankenbergse zeelucht.

Ook het vastleggen van de taalgrens in 1963 was een extra moeilijkheid. Een Franstalige onderwijsinstelling op Vlaams grondgebied was ineens weinig evident. De school werd afgebroken en in de plaats daarvan kwam er het park De Craene.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

CAPTCHA

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Onderwijs , Big City , Blankenberge , Alexandre De Craene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni