Uit de resultaten van de taalscreening die in het najaar van 2024 is uitgevoerd in de Vlaamse kleuterscholen, blijkt dat Brussel de regio blijft met de grootste taalachterstand. Slechts 63,3 procent van de Brusselse vijfjarige kleuters haalde een ‘groene’ score, wat betekent dat ze het Nederlands voldoende spreken om naar het eerste leerjaar te gaan. Het gaat om een daling ten opzichte van de eerste test in 2021, toen nog 68,5 procent groen scoorde.

©
PhotoNews
| Jassen aan de kapstokken in een Brusselse school (Kleuter- en Lager Onderwijs)
Een derde van Brusselse kleuters in Vlaams onderwijs spreekt onvoldoende Nederlands
Sinds schooljaar 2021-2022 krijgen alle kleuters van vijf jaar in het gewoon onderwijs aan het begin van het schooljaar een taalscreening, de zogenaamde KOALA-test.
Voor heel Vlaanderen bleek vorig jaar 15,54 procent van de geteste kleuters onvoldoende Nederlands te spreken om naar het eerste leerjaar te gaan. Het aantal vijfjarigen dat het Nederlands wel voldoende beheerst, is met 1,1 procentpunt gedaald.
In het najaar van 2024 zit 11,12 procent in de zogenaamde oranje zone, tegenover 10,63 procent het jaar voordien. Die kleuters hebben mogelijk extra ondersteuningsmaatregelen nodig.
In de rode zone zit 4,42 procent van de kleuters, tegenover 3,77 procent het jaar voordien. Zij hebben intensieve extra ondersteuning nodig.
Antwerpen, Gent en Vlaamse Rand
Niet alleen in Brussel, maar ook in andere steden als Antwerpen en Gent ligt dat percentage hoger, met respectievelijk 13,1 procent en 9,7 procent. Ook in de Vlaamse Rand wordt de kloof groter.
De grootste daling in de groene zone noteren de onderzoekers in scholen waar kleuters thuis geen Nederlands spreken.
"Deze resultaten tonen opnieuw aan hoe belangrijk het is om ook na school met Nederlands bezig te zijn", reageert minister Demir. "We zien heel duidelijk dat kinderen die de taal niet machtig zijn, ook zwakker scoren. Dat kan niet de bedoeling zijn, want daarmee hypothekeren ze de rest van hun schoolcarrière en verdere leven."
"De 425 miljoen die we investeren om de kennis van het Nederlands te versterken, gaan vooral naar het kleuteronderwijs en de lagere school. Die maatregelen worden nu uitgewerkt."
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , kleuteronderwijs , taalscreening