De ouders van Brusselse kleuters en peuters zien door de bomen het bos niet meer. In een petitie die al duizenden handtekeningen verzamelde, vragen ze meer duidelijkheid en meer opvangopties: “Als de winkels open kunnen, waarom de kleuterscholen niet?”
Kleuterouders missen perspectief: ‘We zitten op ons tandvlees’
Vanaf 11 mei zullen alle winkels in België de deuren terug mogen opengooien, ook crèches en het basisonderwijs heropenen gefaseerd in de maand mei. Maar voor de ouders van kleuters blijft het op de tanden bijten tot eind mei.
Om dat “onevenwicht” aan te klagen begon Barbara Merckx, samen met een groep andere Brusselse ouders, een petitie met een duidelijke vraag voor de Nationale Veiligheidsraad: “Overweeg of schep duidelijkheid over opvang en verlofregeling”. De petitie, met de naam "Werkende ouders van kleuters en peuters zijn (het) moe!" verzamelde ondertussen al 2.200 handtekeningen.
Grootouders
“We zitten op ons tandvlees,” zegt Merckx. Met twee jonge kinderen van 2 en 4 jaar oud en een fulltime job voor beide ouders zit het gezin aan het einde van zijn latijn. “We zijn bereid om veel te doen, maar we zitten aan het einde van onze krachten en nog kregen we geen perspectief over de toekomst”.
"Het is een hels karwei om én voor jonge kinderen te zorgen én je werk gedaan te proberen krijgen."
“Ik kan dit tempo nog misschien één week volhouden, maar niet nog een volledige maand. Het is een hels karwei om én voor jonge kinderen te zorgen én je werk gedaan te proberen krijgen. De verlofdagen zijn bijna op, het geduld van onze collega’s ook en de lijst achterstallige taken blijft maar aanzwellen.”
Corona-verlofdagen
Merckx heeft twee gezonde en jonge ouders die staan te poppelen om voor hun kleinkinderen te zorgen, “maar terwijl we wel allemaal mogen gaan winkelen, mag ik niet met mijn kinderen naar de grootouders. Of kan ik niet mijn kinderen even bij bevriende ouders laten. Laat ons alstublieft tenminste in kleine kring opvang organiseren. Of geef ons corona-verlofdagen, maar dit kan zo niet verder”.
"Als wij, een gezin dat eigenlijk alle wind in de zeilen heeft, het al niet meer trekken, hoe gaat dat dan voor zij die in een moeilijkere situatie zitten?”
Ans Brugmans, moeder van een 3-jarige, valt haar bij: “Bovendien maak ik mij ook zorgen om mijn kind. Ze is drie jaar oud en heeft in deze hele lockdown geen contact gehad met andere kinderen. Dat kan niet gezond zijn en dat is een gemis dat ik niet kan invullen”.
Gedeelde opvang
“Als wij, een gezin met de wind in de zeilen, het al niet meer trekken, hoe gaat dat dan voor zij die in een moeilijkere situatie zitten?” vraagt ze zich af, “Als de rest allemaal open mag, waarom mogen wij ons niet in kleine kring organiseren? Dat is toch beter te controleren.”
“Ik begrijp dat we niet alle deuren tegelijk kunnen opengooien, maar er mag toch beter worden nagedacht over welke deuren we wel of niet opendoen,” aldus Brugmans.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Onderwijs , ouders , coronacrisis , actiegroep coronacrisis , kleuteronderwijs , kleuterschool
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.