Een maand na de start van het schooljaar lijken de Brusselse scholen erin geslaagd te zijn het aantal openstaande vacatures langzaam te verminderen. “De situatie is in ieder geval een stuk minder ernstig dan een jaar geleden."
Lerarentekort in Brusselse scholen krimpt geleidelijk
Aan het begin van het schooljaar meldden de verschillende onderwijskoepels nog dat het lerarentekort in Brussel stagneerde. “Het lerarentekort wordt niet groter dan vorig jaar. (…) In het secundair hebben we zelfs de indruk dat het lichtjes beter gaat dan vorig jaar”, zei Bruno De Lille van scholengroep Sint-Goedele daar toen over. Een maand later lijkt het tekort zelfs gekrompen te zijn.
“Vorig jaar was de situatie enorm penibel en hadden we veel meer openstaande vacatures voor voltijdse functies. Nu hebben we in de eerste plaats minder openstaande vacatures en vaak gaat het maar over enkele uren per week”, zegt Anouk Schotte, adjunct-diensthoofd HR bij het Departement Openbaar Onderwijs Stad Brussel hierover.
Volgens Schotte blijft het een uitdaging om leerkrachten te vinden voor praktijk- en levensbeschouwelijke vakken, Latijn en Natuurwetenschappen in het secundair onderwijs. Ook leerkrachten voor het kleuteronderwijs te pakken krijgen is een opgave.
Ook in het GO!-onderwijs blijft het stroef gaan in het kleuteronderwijs. Daar zijn tegenover augustus twee extra openstaande vacatures. Toch slaagt de koepel er ook langzaam in om over de hele lijn meer mensen voor de klas te krijgen. “In het begin van het schooljaar zochten we nog 33 voltijdse leerkrachten in het lager onderwijs en 32 in het secundair onderwijs. Vandaag hebben we dat aantal kunnen terugdringen tot 27 en 20 openstaande vacatures,” klinkt het bij woordvoerster Karin Struys.
Premie
Recent lanceerde het GO!-onderwijs een premie voor personeelsleden die mensen konden warm maken voor de klas te komen staan. Naar het effect daarvan blijft het voorlopig gissen. “We blijven zij-instromers aantrekken, maar het exacte aantal kennen we niet. Ook is het nog te vroeg om te zeggen of de premie daarbij geholpen heeft”, zegt Struys.
Ondanks de positieve trend heeft het Brusselse onderwijs nog een pak werk voor de boeg om de overige vacatures ingevuld te krijgen, aldus Schotte. “We proberen erg in te zetten op het welzijn van onze leerkrachten. Zo krijgen ze intensieve begeleiding als ze bij ons starten, maar ontvangen ze bijvoorbeeld ook een attentie in de kerstperiode. Leerkrachten aanwerven is één ding, maar het is voor ons nog belangrijker om ze bij ons te houden”.
Lees meer over: Onderwijs , lerarentekort , brusselse scholen , openstaande vacatures onderwijs , Anouk Schotte , karin struys , Go! basisscholen , GO! onderwijs , GO! Scholengroep Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.