Sven Gatz (Open VLD) wil een "laatste ultieme poging" ondernemen om het acute lerarentekort in een Schaarbeekse basisschool op te lossen. Dat wil hij doen via leerondersteuners uit de poule van het Onderwijscentrum Brussel, zei hij vrijdag in de VGC-raad. Op langere termijn denken de VGC-raadsleden aan een moeilijkere overstapregeling. "Het is moeilijk te begrijpen dat leerkrachten in het midden van het jaar kunnen veranderen."
'Maak het leerkrachten moeilijker om midden in het jaar van school te veranderen'
Deze vrijdag werd in de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie een actualiteitsdebat gehouden over de sluiting van de klassen. Er klonk veel begrip en empathie, zowel bij meerderheid als oppositie, voor de “dramatische’” situatie van kinderen en de ouders.
"In de eerste plaats voor de kinderen die hun vriendjes en hun warme schoolomgeving dreigen te verliezen," zegt collegelid Sven Gatz (Open VLD). Iedereen probeerde ook uit het vaarwater van de politieke spelletjes te blijven.
Gatz belooft er een ultieme poging te doen om voor de Hendrik Conscienceschool de situatie te ontmijnen, waarbij bijvoorbeeld uit de poule van het Onderwijscentrum Brussel (OCB) leerondersteuners naar de school kunnen worden gestuurd. Hij wil daarover nog overleg met Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs. Hij zei wel dat dit enkel als tijdelijke oplossing mogelijk is.
Gatz wijst er ook op dat hij nog maar sinds vorige week vrijdag op de hoogte is van de acute situatie, en dat hij voor een voldongen feit stond, wat het niet makkelijk maakt om een oplossing te zoeken. “We hebben in de zomer een school kunnen helpen met een plots leerkrachtentekort, omdat we voldoende lang op voorhand op de hoogte waren,” aldus Gatz.
Conflict
Gatz verwijst ook naar de specifieke situatie in de Hendrik Conscienceschool, waarbij in het verleden leerkrachten vertrokken zijn na een conflict met de directeur.
'Het is bewezen dat een Brusselpremie werkt. Kijk naar de politie'
Brussels collegelid voor Nederlandstalig Onderwijs
Het collegelid bevestigt nog eens dat er in Brussel wel degelijk een kentering is ingezet in het leerkrachtentekort. Het aantal leerkrachten is tussen 2016 en 2022 toegenomen van 4.570 voltijdse leerkrachten naar 5.102. Volgens Gatz heeft die stijging te maken met de kwaliteitsvolle schoolgebouwen die er zijn bijgekomen, waar het aangenaam lesgeven is, én ook met de zijinstromers.
"Dus als minister Ben Weyts zegt dat leerkrachten weggaan omwille van onveiligheid of de samenlevingsproblemen, dan blijkt dat toch niet uit die cijfers. We trekken net meer leerkrachten aan," zegt Gatz.
'Korte opzeg afschaffen'
Raadslid Pascal Smet (Vooruit) komt ook nog met de vaststelling, die ook door Johan Leman (vzw Foyer) is gemaakt op X (het voormalige twitter), dat het moeilijk te begrijpen is dat leerkrachten midden in het jaar plots van school kunnen veranderen. Hij stelde voor om die korte opzeg te herzien. "Dat lost het structureel probleem niet op, maar wel dit soort acute problemen," aldus Smet.
Zowel Sven Gatz (Open VLD), als raadslid Gilles Verstraeten (N-VA) vinden dat dit idee zeker mee moest worden genomen in het breder debat over het leerkrachtentekort waarbij Verstraeten ook pleit voor de algemene hervalorisatie van het leerkrachtenberoep waarbij het lesgeven centraal staat.
Bij Groen (Arnaud Verstraete), PVDA (Jan Busselen), Open VLD (Sven Gatz) en CD&V (Bianca Debaets) klinkt verder opnieuw een pleidooi voor de invoering van een Brusselpremie of grootstedelijke premie om het leerkrachtenberoep in de hoofdstad of andere grote steden aantrekkelijker te maken.
"Het is bewezen dat het werkt. Kijk naar de politie," zegt Gatz, die anderzijds niet blind is voor het 'waterbed'-effect. Daardoor kunnen andere regio's in Vlaanderen dan weer met tekorten te maken krijgen. Het is een argument dat minister Ben Weyts (N-VA) al geregeld heeft aangehaald om net tegen een Brusselpremie te zijn.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , lerarentekort , Hendrik Conscience , Sven Gatz , Onderwijscentrum Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.