| Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in het Vlaams Parlement.

Onderwijsminister Zuhal Demir voert smartphoneverbod in op middelbare scholen

JP
© BRUZZ
20/12/2024
Updated: 20/12/2024 19.53u

De Vlaamse regering heeft beslist om niet alleen in het lager onderwijs, maar ook in een deel van het secundair onderwijs een smartphoneverbod in te voeren. Die maatregel volgt niet lang na een gelijkaardig verbod in het Franstalig onderwijs. De vraag is of het in de praktijk veel zal veranderen. "Veel scholen hebben al een verbod," klinkt het bij een Brusselse scholengroep.

“Dit verbod is gewoon een kwestie van gezond verstand,” stelt minister Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement. “Het zal de concentratie, schoolresultaten en het welbevinden van leerlingen verbeteren.”

Volgens haar is het duidelijk: wie weet dat tv kijken, gamen of naar Snapchat of TikTok bekijken gevaarlijk is tijdens het autorijden, weet dat dat ook geldt op school. “Je moet je op de les concentreren, anders zijn er gevolgen,” zegt Demir.

Het verbod gaat in vanaf het nieuwe schooljaar, in september 2025. Het stond niet in het regeerakkoord, daarin waren alleen basisscholen opgenomen. "We zien dat vandaag 1 op de 5 scholen in het Nederlandstalig onderwijs al een bepaalde vorm van een verbod hanteert, daarom wilden we dat doortrekken naar alle scholen," klinkt het op het kabinet.

Groen licht voor onderwijsdecreet

De maatregel maakt deel uit van een onderwijsdecreet waarvoor de Vlaamse regering deze vrijdag principieel groen licht gaf, zo meldt Het Nieuwsblad. Het verbod volgt op een gelijkaardig verbod in het Franstalig onderwijs.

Het gaat om een ‘getrapt systeem’: er geldt een absoluut verbod in de eerste en tweede graad, voor scholen in de derde graad geldt een verbod tijdens de les. Tijdens de pauze mogen scholen zelf beslissen of smartphones tijdens de pauzes worden toegelaten.

Ook krijgen scholen de vrijheid om te bepalen welke sancties ze opleggen aan leerlingen die zich niet aan het verbod houden. Het kabinet-Demir geeft aan dat scholen nu al tijd hebben om zich op de nieuwe regels voor te bereiden. Het verbod geldt ook voor andere slimme apparaten, zoals smartwatches.

'Inzetten op breder beleid'

Brusselse scholen zijn voorlopig nog niet bezig met de nieuwe maatregel. "Dat zal iets voor het nieuwe jaar zijn," zegt directeur Bruno De Lille van de scholengroep Sint-Goedele vzw, die de maatregel tegen die tijd zal implementeren.

De Lille juicht de maatregel toe om smartphones op de speelplaats te verbieden tot een bepaalde leeftijd. "Leerlingen komen ook naar school om te socialiseren en met een smartphone in de hand maak je geen vrienden."

Toch betwijfelt de directeur van de scholengroep of deze maatregel het verschil zal maken. Veel scholen hebben vandaag al een beleid rond smartphonegebruik. “Sommige scholen hebben een ‘gsm-hotel’ waar leerlingen hun toestellen tijdens de les opbergen, terwijl andere simpelweg zeggen dat het niet mag.”

Buiten schooltijd

Volgens De Lille gaat de maatregel voorbij aan de kern van het probleem. “Leerlingen gebruiken hun telefoon ook buiten schooltijd. Als je echt iets wil veranderen, moet je inzetten op een breder beleid, zoals het reguleren van apps vanaf een bepaalde leeftijd.”

Dat erkent ook het Brusselse oudercollectief Kids Unplugged. "We verwelkomen het smartphoneverbod, de stap komt geen moment te vroeg. De maatregel zal zeker bijdragen aan hun leerprestaties en ontwikkeling. Toch benadrukken we dat smartphonegebruik niet stopt aan de schoolpoort."

Ouders kunnen daarin een belangrijke rol spelen volgens het collectief. "Pacten tussen ouders kunnen helpen om samen grenzen te stellen en de groepsdruk te verminderen. Zo maken we het samen makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen smartphonegebruik, ter bescherming van onze kinderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs , smartphoneverbod , onderwijs , scholen , Zuhal Demir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni