Een opvoeder is deze zomer ontslagen nadat een vader klacht had ingediend. Zijn driejarige dochter met autisme was namelijk thuisgekomen van school met blauwe plekken, zo meldt La Dernière Heure. De gemeente Vorst geeft toe dat het voorval is gebeurd en voorziet extra coaching voor het schoolpersoneel.
Opvoeder ontslagen na mishandeling driejarig meisje met autisme op school in Vorst
Het gaat om een surveillante die werkzaam was in de Franstalige gemeentelijke basis- en kleuterschool Bempt.
In La Dernière Heure vertelt een vader hoe zijn dochter erg van streek was toen hij haar ging ophalen van school op 24 juni. De aanwezige surveillante zou hem gezegd hebben dat de kleuter boos was omdat ze niet meer naar binnen mocht. Maar eenmaal thuis ontdekte hij dat er grote blauwe plekken zaten op de armen van zijn dochter. Daar had de school aanvankelijk geen goede uitleg voor, later vertelden ze hem dat de plekken zouden ontstaan zijn bij een val, maar daar stelde de vader zich veel vragen bij.
Naast het voorval zelf klagen de ouders van het meisje ook de houding van de directie aan, die volgens hen veel te lang passief heeft toegezien en niet op tijd heeft ingegrepen. Maar de gemeente Vorst zegt dat er net wel snel is ingegrepen, en dat het contract met het betrokken personeelslid meteen werd stopgezet.
Alleenstaand geval
Annabelle Harckman is pedagogisch coördinator bij de dienst Openbaar Onderwijs van de gemeente Vorst en kent het dossier. Zij geeft toe dat de surveillante werd ontslagen vanwege het voorval met het driejarig meisje. “Maar dat is een alleenstaand spijtig voorval, waar maar één persoon bij betrokken was. Aan de normen die we voor schoolpersoneel hanteren wordt niet geraakt, geen enkel geval van mishandeling kan voor ons door de beugel."
Toch heeft de gemeente ondertussen maatregelen genomen. Zo krijgt al het personeel bij de gemeentescholen dat in contact komt met leerlingen een opleiding over hoe ze correct moeten omgaan met de kinderen. “Een deel van die opleiding geeft ook specifiek aandacht aan de omgang met kinderen met speciale noden”, zo verklaart Harckman. “Het welzijn van de kinderen op school staat bij ons centraal, daar blijven we aan werken.” Naast opleidingen wordt er ook extra coaching voorzien voor het schoolpersoneel.
Het meisje gaat ondertussen naar een andere school.
Lees meer over: Vorst , Onderwijs , Samenleving , gemeenteschool , Bempt , maud de ridder , kinderen met een beperking