1746 Union stadion 07

| Union is al lange tijd op zoek naar een nieuw stadion.

Milieucollectief kritisch voor nieuw Union-stadion

© Belga
22/07/2024

‘We are Nature’ klaagt opnieuw de plannen aan voor het nieuwe Union-stadion op de Bemptsite. De Brusselse vzw pleit voor alternatieve opties, zoals de uitbreiding van het huidige stadion naar 12.000 zitplaatsen, wat volgens de vzw verenigbaar is met de UEFA-normen.

‘We are Nature’ voert samen met een aantal andere burgercollectieven campagne tegen de bouwvergunning van het nieuwe stadion van Union Saint-Gilloise. Ze vinden dat ‘het megastadionproject’ aan de Bempt-site, met een capaciteit van 15.000 zitplaatsen, niet zomaar door kan gaan zonder serieus onderzoek naar alternatieven.

Volgens de vzw’s is het onverenigbaar gezien "de klimatologische omstandigheden van de regio en de maatschappelijke verplichtingen van de Union Saint-Gilloise" om het project voort te zetten.

12.000 zitplaatsen

Volgens ‘We are Nature’ zijn er opties om de capaciteit van het huidige stadion te vergroten tot 12.000 zitplaatsen, met inachtneming van de UEFA-normen. Dat zou blijken uit een Urban-studie.

‘We are Nature’ vindt het “niet redelijk dat openbare grond in Brussel wordt verkocht aan een derde speculant om er een privéstadion van te maken.”

Verder denkt de vzw dat het nieuwe stadion de levensomstandigheden in de buurt aanzienlijk zal verslechteren, de kans op overstromingen zal verergeren en de geluidsoverlast zal vergroten. Dit alles ten koste van omwonenden.

Ecologische voetafdruk

Ten slotte is de ecologische voetafdruk van het project volgens ‘We are Nature’ onverenigbaar met regionale verplichtingen om de broeikasgassen terug te dringen. Het staat ver af van standpunten van Union Saint-Gilloise ten gunste van solidariteit en duurzaamheid, aldus de vzw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni