De Université Libre de Bruxelles (ULB), Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Helios Foundation hebben maandag samen de gloednieuwe SWIFT-leerstoel gelanceerd. Het doel is om een multidisciplinair collectief van onderzoekers op de been te brengen, gespecialiseerd in energie- en klimaattransitie.
ULB, VUB en Helios Foundation lanceren SWIFT-leerstoel over energie- en klimaattransitie
De onderzoekers zullen zich vooral focussen op de technische, economische en sociale aspecten van de klimaat- en energietransitie.
"Deze leerstoel bundelt de krachten van VUB-ULB onderzoeksgroepen om een systemische en multidisciplinaire aanpak te ontwikkelen voor de uitdagingen van de transitie naar een duurzame wereld. De leerstoel stimuleert innovatief, collaboratief onderzoek, waarbij sterke partnerschappen worden opgebouwd met bedrijven, het maatschappelijk middenveld, burgerorganisaties en beleidsmakers", aldus prof. dr. Cathy Macharis (VUB), co-leerstoelhouder en co-coördinator van het collectief.
Een belangrijke pijler van het project is het DeCarbonLab, specifiek gericht op vraagstukken over de transitie en het ontwikkelen van nieuwe paradigma's binnen de deelnemende universiteiten. DeCarbonLab moet een collaboratieve werkruimte voor een multidisciplinair team worden van onderzoekers, onder leiding van professoren gespecialiseerd in energie- en klimaattransities.
Kruisbestuiving
Helios Foundation, een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk met als doel om de klimaattransitie in goede banen te leiden, schenkt in totaal 10,6 miljoen euro aan het project over een periode van vijf jaar.
Dat stelt de SWIFT-leerstoel in staat om vier interdisciplinaire onderzoeken te lanceren, met onder meer de studies 'Duurzame Transformaties, Transdisciplinair Onderzoek en Welzijn', met promotoren Cathy Macharis (VUB) en Wouter Achten (ULB) en 'Decarbonisatie en Rechtvaardigheid', met promotoren Bas van Heur (VUB) en Tom Bauler (ULB-Faculté des Sciences).
"De onderzoeksprojecten worden gestructureerd om kruisbestuiving te garanderen en een holistische benadering van decarbonisatie mogelijk te maken, rekening houdend met zowel mondiale kwesties als lokale realiteiten, met de nadruk op de socio-ecologische transformatie van België", benadrukt prof. dr. Alessandro Parente, co-leerstoelhouder en co-coördinator (Ecole Polytechnique de Bruxelles, ULB).
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , ULB , VUB , Brussel Kort