Kinderopvanginitiatieven kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor subsidies voor nieuwe inkomensgerelateerde plaatsen. In Brussel worden er subsidies vrijgemaakt voor in totaal 400 plaatsen. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits (CD&V) bekend.
Vlaamse regering reikt subsidies uit voor 400 nieuwe plaatsen in Brusselse kinderopvang
In Brussel is in totaal ruim 5,2 miljoen euro voorzien voor uitbreiding van de kinderopvang. Dit is goed voor naar schatting 400 nieuwe plaatsen. Het gaat om plaatsen met de hoogste subsidie waar ouders volgens hun inkomen kunnen betalen.
Daarnaast komen er ook bijkomende subsidies om dringende opvangplaatsen te voorzien. Specifiek is dat een subsidie voor groepsopvang, om een plaats vrij te houden voor een gezin dat binnen de maand kinderopvang nodig heeft.
Voor Brussel gaat het om 134.000 euro waarmee ofwel ongeveer 9 of ongeveer 57 plaatsen kunnen worden gerealiseerd. Het aantal plaatsen dat effectief kan worden gerealiseerd is daarbij afhankelijk van het type aanvragen. Als het volledige budget wordt ingezet voor nieuwe plaatsen zullen het er 9 zijn. Als er wordt omgeschakeld van plaatsen met inkomenstarief naar plaatsen met de subsidie dringende kinderopvang gaat het om 115 plaatsen.
Ook in Gent en Antwerpen werd budget vrijgemaakt voor een groot aantal nieuwe plaatsen in de kinderopvang. In de drie steden gaat het in totaal om 983 plaatsen.
Belangrijke step voor de sector
Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 270 miljoen dat de Vlaamse regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken.
"We hebben de voorbije maanden verschillende maatregelen genomen om de kinderopvang meer zuurstof te geven", zegt minister Hilde Crevits (CD&V). "Eén van de keuzes is om verder te investeren in duurzame, inkomensgerelateerde plaatsen die binnen de hoogste subsidiecategorie vallen."
"Door de extra investeringen zal binnenkort meer dan 80% van de plaatsen in Vlaanderen volgens inkomenstarief werken", gaat Crevits verder. "Dat is niet alleen goed nieuws voor ouders die op die manier meer toegang krijgen tot betaalbare kinderopvang, maar ook voor de organisatoren en de medewerkers. Voor hen betekent dit hogere lonen en betere werkomstandigheden. Samen met de verlaging van het aantal kinderen per begeleider is dit opnieuw een belangrijke stap voor de sector."
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , kinderopvang , dringende opvangplaatsen , Hilde Crevits
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.