Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) komt met een grondige hervorming van het evaluatiesysteem op hogescholen en universiteiten. Disfunctioneel personeel, bijvoorbeeld als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, staat voortaan sneller op straat. De VUB reageert voorzichtig positief.
Weyts wil proffen sneller kunnen ontslaan, VUB reageert voorzichtig positief
Lees ook: Professoren VUB tevreden met hun baan
"Tot nu toe was de evaluatie vaak een verplicht nummertje, waar veel te veel administratie aan verbonden was. We willen nu naar een moderner personeelsbeleid", zegt Weyts.
Vertrouwen in het personeel staat voortaan voorop. Feedback moet sneller gegeven worden, zonder het bureaucratische keurslijf van evaluatiegesprekken en verslagen. Nu worden professoren, assistenten en ander personeel na drie jaar, en vervolgens elke vijf jaar geëvalueerd.
Voortaan is deze formele evaluatie alleen nodig als er klachten of twijfels zijn over het functioneren. In dat geval kan er een remediëringstraject komen, dat al na een jaar kan uitmonden in ontslag. In plaats daarvan komt een informele feedbackcultuur, waarbij medewerkers jaarlijks een evaluatiegesprek met hun leidinggevende kunnen aanvragen. Dan wordt niet alleen gekeken naar academische prestaties, maar ook naar de omgang met collega's, begeleiding van doctorandi en kwaliteit van lessen. Het nieuwe systeem treedt uiterlijk in september in werking.
VUB
Het VUB-meldpunt ziet zeker een meerwaarde in de hervorming van het evaluatiesysteem. Woordvoerster Nathalie Vlaemynck: "Als daar ook een goede omkadering mee gepaard gaat, kan dat zeker preventief werken. Mensen kunnen dan sneller aangesproken worden op hun gedrag. Zo vermijd je een escalatie en hoeft het ook niet bij het VUB-meldpunt te komen."
Lees meer over: Onderwijs , Ben Weyts , Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts , VUB , ontslagen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.