De Vlaamse oppositiepartijen in de Stad Brussel - met nu ook SP.A - reageren sceptisch en waakzaam op de plannen van het Brusselse stadsbestuur om te snoeien in de mandaten, structuren en vergoedingen voor bestuurders.
Oppositie blijft sceptisch over hervormingen stadsbestuur
De N-VA reageert ontgoocheld op de voorstellen van het Brusselse stadsbestuur over beter en transparant bestuur. Oppositielid Johan Van den Driessche ziet dan wel positieve punten, namelijk dat de oppositie intenser betrokken wordt bij het bestuur en de controle van de stadsstructuren, toch blijven de voorstellen voor de Vlaams-nationalisten ondermaats. "Deze bestuursvorming gaat echt niet ver genoeg. De afslankingsoefening is op een amateuristische wijze aangepakt," zegt Van den Driessche.
Bianca Debaets, oppositielid in de gemeenteraad van de Stad Brussel voor CD&V, is blij dat het stadsbestuur 40 procent van de mandaten schrapt, maar blijft waakzaam voor de uitwerking van het plan. "Ik zal er over waken dat de overblijvende structuren transparant en correct werken. Ik roep het stadsbestuur op om jaarverslagen en -rekeningen van de vzw's op de gemeenteraad te laten bespreken," klinkt het.
Ook Groen-Ecolo reageert voorzichtig positief, maar blijft waakzaam. "Een revolutie is dit niet," zegt Bart Dhondt van Groen. "Dit zijn de eerste en noodzakelijke stappen om het vertrouwen tussen de politiek en de burger te herstellen. Er is wel nog veel werk nodig om ervoor te zorgen dat Brusselaars vertrouwen kunnen hebben in hun bestuur. Het kompas moet definitief van richting veranderen."
SP.A betreurt dat het ook onder de nieuwe regels mogelijk blijft naar hartenlust mandaten te combineren. "Het blijft ook mogelijk om tegelijk parlementslid en schepen van de Belgische hoofdstad te zijn", reageert ex-schepen Ans Persoons op de plannen van het stadsbestuur. Bij de Vlaamse socialisten wordt die combinatie onmogelijk vanaf 2019.
Koninklijk Circus
Opmerkelijk: zowel CD&V en N-VA halen de saga over het Koninklijk Circus aan als voorbeeld van hoe het niet moet. De Stad Brussel wilde via de eigen vzw Brussels Expo de concertzaal uitbaten, maar kreeg van een rechter te horen dat dat niet mocht. De stad en de vzw legden zich evenwel niet neer bij die uitspraak, en zal de uitbating voorlopig toch voor hun rekening nemen.
Debaets wil ook in dat dossier volledige transparantie. "Het kan niet dat de Stad Brussel een arrest van het Hof van Beroep naast zich neerlegt en gewoon overgaat tot de orde van de dag. De procedure moet worden overgedaan en de Stad moet zich deze keer afzijdig houden," klinkt het.
Van den Driessche hekelt dan weer de geloofwaardigheid van de PS, door het dossier van het Koninklijk Circus. "Dit maakt deze partij ongeschikt om de cultuurverandering op gang te brengen. De toekomstige burgemeester vond er niet beter op dan de partijen die zich benadeeld voelden te schofferen in plaats van eens naar zichzelf te kijken," klinkt het fors.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.