Een standaardvergoeding van 78 euro per zitting, veertig procent minder mandaten en twintig procent minder structuren. Dat zijn de voornaamste maatregelen die het schepencollege van de Stad Brussel vrijdag voorstelde op een persconferentie. "We hebben problemen gekend, maar vanaf nu geeft de Stad Brussel het voorbeeld", zegt toekomstig burgemeester Philippe Close (PS). Met drie weken vertraging staat nu ook het definitieve mandatenkadaster online.
Na de berichten over de hoge vergoedingen en vele mandaten bij de vzw's onder de Stad Brussel, wilde het college het bestuur grondig hervormen. Samen met de oppositie werkten ze een nota uit, die vrijdag werd voorgesteld.
De Stad werkt rond vier krachtlijnen: goed bestuur, transparantie, minder bezoldigingen in het inbrengen van expertise. Goed bestuur draait vooral rond het verminderen van structuren. De Stad heeft instelling per instelling afgelopen en kon twintig procent schrappen. Van de 800 mandaten verdwijnen er maar liefst 326, zowat 40 procent.
Een raad van bestuur mag dan weer niet meer dan 12 bestuurders tellen, waarvan minstens 1 uit de oppositie en 2 onafhankelijke bestuurders. "Dat moet voor de nodige tegenmacht zorgen", zegt Close.
Het langverwachte definitieve mandatenkadaster staat, na drie weken vertraging, online. Het gaat om de mandaten, de voordelen in natura en de vergoedingen. Waarom duurde het zo lang? "Dat was op vraag van de oppositie," verklaart schepen Els Ampe (Open VLD). "Omdat zij ook wilden nakijken of hun mandatarissen ook nog wel in de structuren op het voorlopige kadaster stonden."
Van 1,2 miljoen naar half miljoen
De vergoedingen zullen standaard 78 euro bruto per zitting zijn, zoals vandaag op de gemeenteraad. Leden die minder dan de helft van de vergaderingen aanwezig zijn, zullen niet vergoed worden. Door een combinatie van lagere vergoedingen en minder mandaten, bespaart de Stad 700.000 euro op de 1.200.000 euro die het nu uitgeeft, een besparing van maar liefst 60 procent.
Een uitzondering wordt gemaakt voor erg grote structuren, zoals Brussels Expo en het netwerk van ziekenhuizen. De vergoedingen voor voorzitters en vice-voorzitters komen daar op het niveau van de MIVB: 19.505 euro bruto per jaar. "Brussels Expo zal trouwens fusioneren met de Internationale Jaarbeurs en Beurzen en Tentoonstellingen van Brussel", zegt Close. "Daardoor herleiden we het aantal mandaten van 54 naar 15."
(Vice-)voorzitters van instellingen zoals de sociale huisvesting, de vroegmarkt, Brusselse Keukens en de Berg van Barmhartigheid zullen 11.904 euro verdienen. Het 'bureau', een extra deelstructuur waarvan onder meer Mayeur (PS) en Peraïta (PS) gebruik maakten om hoge vergoedingen op te strijken, wordt ook aan banden gelegd. Vanaf 1 januari gaat het om maximaal 120 euro per zitting, en dat maximaal tien keer per jaar.
'Konden niet wachten'
Dit alles zal in werking treden vanaf 1 januari 2018, zegt Close, "al zullen we niet aarzelen ook in de tussentijd al maatregelen te nemen."
Of deze schoonmaakoperatie dan geen schuldbekentenis is? "Het is ook na een verkeersongeval dat er maatregelen genomen worden", zegt eerste schepen Alain Courtois (MR). Els Ampe (Open VLD) voegt daar aan toe dat het om structuren gaat die ook zij geërfd hebben, maar waar ze nu mee aan de slag gaan.
Het voltallige schepencollege beklemtoont dat de hervormingen voorgesteld door het Gewest samengaan met deze hervormingen. "Maar we wilden en konden niet wachten", zegt Close. "De Stad Brussel heeft haar problemen gehad, maar wil nu een voorbeeld zijn voor de andere gemeenten, gewesten of steden."
Hoe transparant is het beleid?
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Hoe transparant is het beleid?
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.