De Brusselse regering heeft donderdag de hervorming van de dienstenchequesector goedgekeurd. Die houdt een belangrijke kwalitatieve verbetering van de arbeidsvoorwaarden van de huishoudhulpen in, benadrukt minister van Werk Bernard Clerfayt.
Brusselse regering zet licht op groen voor hervorming dienstenchequesector
Lees ook: Nieuwe verkiezingen Sint-Joost mogelijk op 9 februari: Kir spreekt van een 'fantasiedatum'
De hervorming gaat in januari 2025 in en voorziet in een verplichte opleiding voor nieuwe huishoudhulpen, 16 uur opleiding per jaar (tegenover 9 uur in Wallonië), een verplicht voorafgaand bezoek vooraleer een nieuwe dienst wordt verleend (optioneel in Wallonië) en een uitsluiting van 3 jaar voor misbruik door gebruikers die kan worden verlengd tot 5 jaar in geval van recidive (in Wallonië duurt de uitsluiting 1 jaar).
In het Brussels Gewest werken 28.137 huishoudhulpen in de sector van de dienstencheques. Elke dag voeren ze huishoudelijke taken uit voor 116.162 gebruikers. Dit zijn soms zware en moeilijke taken die kunnen leiden tot spier- en skeletaandoeningen van gewrichten, spieren en pezen, en waarvoor ze niet noodzakelijk zijn opgeleid.
"We moesten deze werkneemsters beter beschermen, hen in staat stellen hun vaardigheden te ontwikkelen en hen vooral een kwaliteitsvolle werkomgeving bieden om de risico's voor hun gezondheid te beperken en hun werklast vanaf hun vijftigste te verlichten", motiveert Bernard Clerfayt de hervorming.
In antwoord op de vakbonden in de dienstenchequesector, die hun acties opvoeren voor een loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden, wijst de minister erop dat hij alle beschikbare hefbomen, waarover hij binnen zijn bevoegdheden beschikt, heeft geactiveerd.
Lees meer over: Politiek , Bernard Clerfayt , dienstencheques , huishoudhulpen