1830 Cieltje Vanachter 2

| Cieltje Van achter (N-VA)

Cieltje Van Achter wordt nieuwe Vlaamse minister van Brussel

Kris Hendrickx
© BRUZZ - Belga
29/09/2024
Updated: 29/09/2024 17.25u

Cieltje Van Achter (N-VA) krijgt de Brusselbevoegdheid in de Vlaamse regering. Van Achter is vandaag fractieleider voor de N-VA in het Brussels parlement.

Van Achter wordt naast Brussel ook bevoegd voor Media. De Vlaamse minister voor Brussel moet in Brussel wonen, een criterium dat de casting voor de job vaak bemoeilijkt.

"Na tien jaar oppositie in het Brussels parlement wordt het een andere omgeving, maar ik heb er zin in," zegt Van Achter, die ook opgetogen is over de nadruk op het Nederlands in het nieuwe regeerakkoord.

Als Van Achter uit het Brussels parlement vertrekt, kan Gilles Verstraeten opnieuw zijn intrek nemen in het Brussels parlement. Verstraeten raakte in juni niet meer verkozen bij de gewestverkiezingen.

Voor N-VA worden verder ook Ben Weyts, Zuhal Demir en Annick De Ridder minister. Matthias Diependaele wordt minister-president voor de partij. Zuhal Demir wordt de nieuwe onderwijsminister.

Eerder bleek al dat Vooruit Melissa Depraetere en Caroline Gennez afvaardigt naar de Vlaamse regering. Voor CD&V worden Hilde Crevits en Jo Brouns minister.

Wie is Cieltje Van Achter?

Cieltje van Achter werd op 11 januari 1979 geboren in Asse en groeide op in Halle. Ze haalde een diploma Rechten aan de KU Leuven en studeerde Ontwikkelingssamenwerking in Bologna en Internationale Politiek in Washington. Na haar studies startte ze een carrière als advocaat in Brussel.

Na enkele jaren stapte ze over naar de Vlaamse overheid, waar ze aan de slag ging op het departement 'Internationaal Vlaanderen'. Ze schreef er onder andere mee aan het Europese en Vlaamse beleid voor controle op de wapenhandel.

Schoondochter

Cieltje Van Achter huwde met Karel Bourgeois, zoon van N-VA-stichter Geert Bourgeois. Volgens Van Achter was het die laatste die haar overhaalde zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen voor het Brussels Parlement.

In 2014 trad ze toe tot de assemblee en ze werd opnieuw verkozen in 2019 en in 2024. In het parlement legde ze zich onder meer toe op cultuur. Van Achter verzette zich tegen het voornemen van de regering om een nieuw museum voor hedendaagse kunst te starten in de voormalige Citroëngarage. Er was volgens haar geen nood aan een regionaal museum naast de federale musea in de hoofdstad.

Mobiliteit

Ook mobiliteit volgde ze van nabij. Als lid van de bijzondere commissie voor het onderzoek naar de staat van de Brusselse tunnels lanceerde ze een website waarop de Brusselaars de werkzaamheden van de commissie konden volgen.

Na de installatie van de nieuwe Brusselse regering, in juli 2019, toonde ze zich teleurgesteld dat er geen grote integratie kwam in het gewest. De gemeenten behielden volgens haar te veel bevoegdheden rond onder meer mobiliteit, huisvesting en politie. Voor N-VA moeten in Brussel op zijn minst de politiezones worden gefuseerd.

In de jongste Brusselse legislatuur toonde ze zich erg kritisch voor het financiële beleid van het gewest. Het Rekenhof weigerde tot drie keer toe om een oordeel te vellen over de rekeningen, omdat het daar te weinig info voor had gekregen. Van Achter vroeg om het ontslag van minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD).

Ubercommissie

Ze was ook voorzitter van de bijzondere Uber-commissie van het Brussels ­Parlement, die onderzoek voerde naar de veelvuldige contacten tussen de multinational Uber en de Brusselse regering bij de voor­bereiding van de hervorming van de taxiwetgeving. De commissie kon geen illegale praktijken vaststellen. Van Achter was vier jaar lang ondervoorzitter van de partij, samen met Lorin Parys. Die functie gaf ze op in 2021, omdat ze niet mag worden gecombineerd met het fractieleiderschap.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni