De Congolese president Félix Tshisekedi heeft woensdag, tijdens een ontmoeting met premier Alexander De Croo in Brussel, om Europese sancties tegen buurland Rwanda gevraagd. De Croo is bereid om die optie in EU-verband te bekijken, maar heeft ook verwachtingen voor Kinshasa zelf.
Congolese president pleit in Brussel nogmaals voor sancties tegen Rwanda
De president van de Democratische Republiek Congo Félix Tshisekedi is nog tot donderdagavond in ons land. Het is zijn eerste officiële bezoek buiten Afrika sinds zijn - chaotische - herverkiezing eind vorig jaar. In zijn ontmoeting met De Croo stond één onderwerp centraal: het conflict met buurland Rwanda in Oost-Congo.
Een offensief van de M23-rebellen, die volgens de EU, de Verenigde Naties en Congo door Kigali worden gesteund, zet de relaties tussen Congo en Rwanda op scherp. Dat de Europese Commissie net vorige week een akkoord met Rwanda ondertekende over de levering van kritieke grondstoffen, doet ook de Europees-Congolese relatie geen goed. Kinshasa is ervan overtuigd dat Rwanda de grondstoffen in kwestie uit het oosten van Congo rooft.
Omstreden akkoord
Tshisekedi vroeg De Croo woensdag dan ook om de druk op Rwanda op te voeren aan de hand van sancties. De Congolese leider hoopt dat België die boodschap als tijdelijk voorzitter van de EU op de Europese agenda zet. "Sancties zijn de enige mogelijkheid om de dictator Paul Kagame (de Rwandese president, red.) te doen terugtrekken", verklaarde Tshisekedi woensdag aan de pers op het binnenplein van de Lambermont, de ambtswoning van de premier. België "doet iets, maar het is altijd mogelijk om meer te doen", liet hij zich ontvallen.
Hervormingen en corruptie bestrijden
Dat "iets", dat is de kritische Belgische positie tegenover het omstreden akkoord van de Europese Commissie met Rwanda, die Tshisekedi "verstandig" noemt. "Ik vind de timing van dat akkoord zeer slecht en heb dat ook duidelijk gemaakt aan de Europese Commissie", zei De Croo daarover. Maar nu de deal er is, kan hij misschien wel in het voordeel van Congo worden gebruikt om transparantie te eisen over de oorsprong van de grondstoffen, opperde hij. De premier is in elk geval bereid om "samen te werken met de EU" om sancties tegen Rwandese individuen te bekijken.
België verwacht evenwel ook een en ander van Congo zelf. Het is aan Congo "om aan te tonen dat het zelf geen andere milities op het terrein steunt", benadrukte De Croo, en Tshisekedi moet "zijn tweede en laatste mandaat" gebruiken om hervormingen door te voeren, corruptie te bestrijden en de mensenrechten te respecteren. "We willen samenwerken met een doel: het leven van de Congolezen verbeteren."
Lees meer over: Brussel , Politiek , Alexander De Croo , Félix Tshisekedi , Oost-Congo , Rwanda
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.