Elke dag zonder regering groeit de Brusselse schuldenberg aan met 6,4 miljoen euro. Dat schrijft Steven Van Garsse, politiek analist van BRUZZ in een nieuw edito, dat een kritische blik werpt op Brussel.
Elke dag zonder regering groeit de Brusselse schuldenberg aan met 6,4 miljoen
Vrijdag was er een receptie in het Brussels parlement. Er werd vrolijk van de champagne genipt om het nieuwe jaar te vieren, de hapjes waren voortreffelijk. Maar het bleek tegelijk een bijeenkomst met een hoog après moi le déluge-karakter. Want er is niet veel om vrolijk van te worden. Zeven maanden na de verkiezingen zit de Brusselse formatie volledig in het slop. In een zoektocht naar een meerderheid aan Nederlandstalige en Franstalige kant liep het raderwerk helemaal vast. Er lijkt een mirakel nodig om de machinerie weer aan de praat te krijgen.
Hier en daar wordt geopperd dat het wachten is op de federale regering. De PS, die zich opmaakt voor een harde federale oppositie, wil zich niet smijten in Brussel, vooraleer er duidelijkheid bestaat over die regering-De Wever, zo klinkt het. Of misschien mislukt de federale formatie, en kan de PS alsnog in de federale regering terechtkomen.
Bij de Franstalige socialisten zelf geloven ze dan weer dat als er een federale regering is, CD&V, Vooruit en Open VLD inschikkelijker zullen zijn om N-VA uit de Nederlandstalige meerderheid te knikkeren. Maar waarom zou CD&V de N-VA lossen, en dan nog eens op vraag van de PS? Het getuigt van weinig politiek inzicht om dat te geloven.
Intussen tikt de tijd ongenadig voort. Zolang er geen regering is met volheid van bevoegdheden kan er immers niet gesaneerd worden, of naar nieuwe inkomsten worden gezocht.
"Zolang er geen regering is met volheid van bevoegdheden kan er immers niet gesaneerd worden, of naar nieuwe inkomsten worden gezocht"
Politiek analist van BRUZZ
Nochtans is dat broodnodig. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de schuld, bij ongewijzigd beleid, tegen het einde van de legislatuur oploopt tot 26 miljard euro. Volgend jaar al zou de schuldratio, de verhouding tussen schuld en inkomsten, meer dan 300 procent bedragen. Plastischer gezegd: elke dag dat er geen regering is, groeit de al enorme schuldenberg aan met maar liefst 6,4 miljoen euro. Per dag.
Nu al zijn er banken die moeilijk doen wanneer het gewest om een kaskrediet vraagt. Bij de toekenning van grote contracten stellen bedrijven zich steeds meer de vraag of het gewest die facturen wel zal kunnen betalen. In de achtergrond doemt het scenario op van een federale regering die de boel moet overnemen omdat de Brusselse politici het niet kunnen. Helemaal ondenkbaar lijkt dat niet.
Wat het helemaal onbevattelijk maakt, is dat de partijen die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor deze financiële rampspoed, PS en Ecolo, ook de partijen zijn die weigeren om aan tafel te komen. Natuurlijk is een besparings- en hervormingsregering geen aantrekkelijk vooruitzicht, maar politici zijn niet verkozen om Sinterklaas te spelen. Ze moeten er ook en vooral zijn als er pijnlijke beslissingen moeten worden genomen. Die moed ontbreekt vandaag.
Intussen wordt het beeld gevoed van een uitgeput politiek systeem waar partijen niet meer tot compromissen kunnen komen en waarin politici aan hun verantwoordelijkheid verzaken. Dat zal op de een of andere manier terug in hun gezicht ontploffen. De antipolitiek zal wind in de zeilen krijgen. Extreme partijen zullen er wel bij varen. En het ‘algemeen belang’ en stabiliteit zullen iets zijn van lang vervlogen tijden. Dat is pas een onaantrekkelijk vooruitzicht.
Lees meer over: Politiek , Brussels Parlement , brusselse formatie , nieuwjaarsreceptie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.