De PS wil niet van wijken weten en blijft vasthouden aan haar veto tegen de N-VA. Ondertussen zou David Leisterh (MR) bepaalde hypotheses testen, al houdt hij daarover de lippen stijf op elkaar. Volgens grondwetspecialist Quinten Jacobs kan de formateur de knoop enkel via politieke en niet via constitutionele oplossingen ontwarren.
Leisterh onderzoekt 'hypotheses' in poging knoop in formatie te ontwarren
Achter politieke media-optredens gaan meestal doelgerichte strategieën schuil. Dinsdag liet ex-Brussels parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) nog eens van zich horen in de studio’s van BX1. Sinds hij bij de Brusselse PS-voorzittersverkiezingen het onderspit moest delven tegen Ahmed Laaouej, lijkt de rol van de gewezen Brusselse staatssecretaris in de lokale afdeling uitgespeeld. Vandaag is hij in Etterbeek aan de slag als schepen van Financiën.
Het was dan ook niet onlogisch dat Madrane zich bij BX1 profileerde als de redelijke PS-stem die vond dat de Franstalige socialisten tenminste de dialoog moesten aangaan met de N-VA. “Als we onder Brusselaars niet rond de tafel gaan zitten, zullen meer en meer mensen zeggen dat het onbestuurbare Brussel door een ander niveau (lees: het federale niveau, JB) bestuurd moet worden.”
Madrane had de deur van de radiostudio nog maar net dichtgedaan of aftredend Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) nam er plaats om de lijn-Laaouej weer kracht bij te zetten. Wie dacht dat Madrane de Brusselse PS een stap dichterbij de N-VA had gezet, vergist zich schromelijk. “We willen niet samenwerken met een partij die Brussel haat, aan Brussel-bashing doet, en die problemen heeft met mensen zoals ik – mensen van een andere origine.” Ze nam daarbovenop ook afstand van de opening van Madrane.
"Brussel is zo vormgegeven dat de partijen er zullen moeten uitkomen. Anders houdt de impasse aan"
Advocaat en grondwetspecialist (KU Leuven)
Hypothesen
Komende zondag spreekt Laaouej de Brusselse militanten toe in een nieuwjaarspeech. Niemand verwacht dat hij opeens een mildere toon zal aanslaan. Bij de PS blijft de boodschap namelijk helder: het is aan formateur David Leisterh (MR) om tot de conclusie te komen dat er geen Franstalige en gewestelijke meerderheid bestaat om een regering met de N-VA te vormen.
Alleen als Leisterh in de komende dagen een opening vindt, kan de nieuwjaarsspeech van Laaouej toch een vorm van toenadering behelzen.
De liberaal zou zich deze week wel bezighouden met een aantal hypothesen, vangt BRUZZ op. Maar in zijn omgeving blijft het windstil over de inhoud van die mogelijke scenario’s, in een poging schot in de zaak te krijgen.
Geen constitutionele reddingsboei
In ieder geval zullen die scenario’s van politieke en niet van constitutionele aard moeten zijn, legt grondwetspecialist Quinten Jacobs (KU Leuven) uit aan BRUZZ. Door de aanhoudende impasse wordt immers al langer gefluisterd dat Leisterh zou aftoetsen of er bepaalde wettelijke of juridische achterpoortjes bestaan die hij kan openzetten als drukkingsmiddel.
Het zou dan kunnen gaan om een piste waarbij de leden van de huidige regering-Vervoort door individuele moties van wantrouwen vervangen worden. “Dat is mogelijk met een gewone meerderheid in het Brussels parlement, en die hebben MR, PS en Les Engagés”, zegt Jacobs.
“De Nederlandstalige paarsgroene ministers zouden dan gewoon op post kunnen blijven. Maar die regering blijft in lopende zaken en zou enkel het beleid kunnen uitvoeren dat al door de vorige regering is beslist. De MR zou dus het beleid van de PS en Ecolo moeten uitvoeren. Het zou een heel slechte piste zijn die tegen de geest van de wet ingaat, ik geloof er niet in.”
Ook bij de MR is er geen animo om zo’n weg in te slaan. De N-VA zou bovendien buitenspel gezet worden, en Leisterh is er niet op uit om de meerderheid aan Nederlandstalige zijde aan te tasten. Zeker niet nu er een federale Arizona-coalitie in de steigers staat met de N-VA en de MR als dragende krachten langs beide kanten van de taalgrens.
Een andere constitutionele reddingsboei ziet Jacobs niet. “Het Brussels systeem is juridisch gebaseerd op de twee taalgroepen. Brussel is zo vormgegeven dat de partijen er zullen moeten uitkomen. Anders houdt de impasse aan.” Dat beseft ook Leisterh, die dinsdag bij Terzake op VRT Canvas herhaalde dat hij niet opgeeft. "Ik moet hoop blijven vinden. Anders krijg ik mentale problemen."
Volg ons nu ook via het WhatsApp-kanaal van BRUZZ, schakel meldingen in en krijg een handig overzicht van de belangrijkste en mooiste verhalen van de dag.
Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , David Leisterh , brusselse formatie , Ahmed Laaouej , brusselse PS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.