Het Belgische federaal parket heeft een onderzoek geopend naar Russische inmenging in Europees Parlement. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag gezegd tijdens een stand van zaken over het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
Federaal parket opent onderzoek naar Russische inmenging in Europees Parlement
Eind maart raakte bekend dat de Tsjechische inlichtingendiensten op het bestaan van een netwerk zijn gebotst dat door Moskou wordt gefinancierd en dat via de nieuwswebsite 'Voice of Europe' pro-Russische propaganda over Oekraïne verspreidt.
Het is dezelfde website waaraan Filip Dewinter (Vlaams Belang) en zijn partijgenoot Filip Brusselmans een interview hebben gegeven. Europese parlementsleden zouden daarbij benaderd, maar ook betaald zijn voor de promotie van Russische propaganda.
De Belgische inlichtingendiensten hebben het bestaan van dat netwerk, met activiteiten in verschillende Europese landen en in België, bevestigd, zei De Croo vrijdag. Die voegde daaraan toe dat de doelstellingen van Moskou duidelijk zijn: "Meer pro-Russische kandidaten helpen verkiezen in het Europees Parlement en het pro-Russische verhaal in die instelling versterken."
Premier De Croo nam contact op met de Tsjechische premier Petr Fiala en de voorzitters van de Europese Commissie en het Parlement en pleitte vrijdag voor een aanpak op Europees en op nationaal niveau.
De feiten zijn ook in ons land strafbaar omdat de inmenging plaatsvond op Belgische bodem. "De contante betalingen vonden niet plaats in België, maar de inmenging wel", aldus de premier. Een nieuwe nationale wet die deze week van kracht werd, richt zich expliciet op inmenging. Het Belgische federaal parket is dan ook een onderzoek gestart, aldus de premier.
Maar ook op Europees vlak moet actie ondernomen worden. "We hebben meer instrumenten nodig om Russische propaganda en desinformatie te bestrijden", zei De Croo. België heeft daarom Eurojust gevraagd om samen te komen en deze zaak dringend te bespreken.
De premier zei ook te willen onderzoeken of het mandaat van het Europees openbaar ministerie en Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) een vervolging van deze Russische dreiging toelaat. "Als dat niet het geval is, moeten we deze mandaten verruimen."
Premier De Croo gaat de kwestie aansnijden volgende week op de EU-top in Brussel. Over welke parlementsleden het precies gaat, kon hij niets zeggen.
Lees meer over: Politiek , Rusland , Europees Parlement , premier Alexander De Croo , federaal parket