Fouad Ahidar raasde dit jaar als een wervelwind door de Brusselse politiek. Het verbannen Vooruit-lid schudde op eigen houtje de gewestelijke en lokale verkiezingen door elkaar, maar wist nergens te oogsten. “Twintig jaar lang was er geen probleem. Nu heb ik mijn partij opgericht, winnen we verkiezingen en ben ik de slechtste van de hoop”, zegt hij in een interview met BRUZZ.
Bart Dewaele
| Fouad Ahidar: "We willen mensen gelukkig maken."
Een jaar geleden stapte Fouad Ahidar uit Vooruit. Enerzijds zat de flinksere koers van voorzitter Conner Rousseau hem dwars, zeker na diens racistische en seksistische ‘zattemansklap’. Anderzijds ging Ahidar tegen de partijlijn in door bijvoorbeeld het verbod op onverdoofd slachten in de wind te slaan. Wat later omschreef hij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober als “een kleine reactie”.
In geen tijd stampte Ahidar een nieuwe partij uit de grond, die hij na een doorgedreven WhatsApp-campagne meteen katapulteerde tot tweede grootste fractie in de Nederlandse taalgroep van het Brussels Parlement, met drie verkozenen. Bij de lokale verkiezingen veroverde Team Fouad Ahidar 27 zetels. Maar zowel regionaal als gemeentelijk blijft Ahidar met lege handen achter. “Ze hebben schrik van ons.”
In Molenbeek was u wel dicht bij bestuursdeelname.
Fouad Ahidar: We hebben onze prioriteiten op tafel gelegd en verschillende vergaderingen gehad met burgemeester Catherine Moureaux (PS). Maar op een bepaald moment vroeg ze aan onze zeven verkozenen om als onafhankelijken te zetelen.
Hoe reageerde u?
Ahidar: Het is bijna een belediging. Pas wanneer de polemiek rond Team Fouad Ahidar verminderd was, mochten we onze partijnaam weer gebruiken, was het idee. Want: én communisten, én Fouad Ahidar: dat was te veel.
Tijdelijk onafhankelijk, maar voor hoelang?
Ahidar: Ja, wat betekent dat? Het is belachelijk. Daarna is aan ons ook de vraag gesteld om resoluut het stemgedrag van de meerderheid te volgen. Dat kan toch niet? Natuurlijk moet je de krijtlijnen van het akkoord samen uitvoeren, maar wat bij nieuwe voorstellen en maatregelen tijdens de legislatuur? Dan zouden we niet zelf mogen beslissen?
Er wordt ook gefluisterd dat er geprobeerd is om u te verleiden om zo de eisen van Molenbeek Autrement, de andere partij die in de running was om de Molenbeekse meerderheid te vervoegen, af te zwakken.
Ahidar: Dat kan. Ahmed El Khannouss (Molenbeek Autrement) is wel diep moeten gaan. Hij heeft zich publieke moeten excuseren, zetelt zelf niet in het schepencollege… (El Khannouss wordt OCMW-voorzitter, JB).
En tegelijkertijd zag de PS-top uw entrée in het gemeentebestuur ook niet zitten. Zelfs voorzitter Paul Magnette zou zich gemoeid hebben.
Ahidar: Dat hebben wij ook gehoord. Soit, wij geloofden erin en hebben de inhoud serieus genomen. Met verschillende medewerkers hebben we ons deze week nog over de materie gebogen. Ik denk dat Moureaux verrast was door onze opmerkingen over de inhoud, ze dacht dat we sneller zouden plooien.
“Mijn familie wil liever een nieuwe partijnaam. De naam Ahidar is besmet door alle polemiek”
Brussels parlementslid
In Molenbeek en Anderlecht haalde u uit het niets 14 procent, in de Nederlandse taalgroep bij de gewestverkiezingen zelfs 16 procent. Maar u proeft nergens van de macht.
Ahidar: Het is dezelfde cinema. We winnen de verkiezingen, maar het lukt niet om mee te besturen. Geen probleem: we gaan even rusten en maken ons klaar voor de oppositie vanaf januari. Over vier jaar zitten we al in de volgende campagne. De doelstelling is helder: onze score verdubbelen.
Hoe kan u garanderen dat uw partij er dan nog staat?
Ahidar: De structuur staat er al. Binnenkort zetten we een raad van beheer op poten, waarvoor per gemeente iemand aangeduid wordt die de lokale werking moet opvolgen. We gaan ook op de kaart bekijken waar we nog een werking willen opbouwen. Daarnaast verkiezen we volgend jaar een voorzitter en ondervoorzitter.
De voorzitter lijkt me al verkozen.
Ahidar: We zullen zien, ik ben ook parlementslid en fractieleider.
Komt de aangekondigde naamsverandering er? U zei eerder dat de afkorting ‘TFA’ best behouden wordt.
Ahidar: Dat is de vraag. Mijn familie wil liever een nieuwe naam. De naam Ahidar is besmet door alle polemiek. Maar ja, ondertussen is het ook een concept geworden met een bepaalde naamsbekendheid.
Een nieuwe naam is ook wel een stap terug.
Ahidar: Vergeet niet dat ik vorig jaar in december uit Vooruit ben gestapt en we maar enkele maanden hadden tot de verkiezingen. Nu is er nog meer dan vier jaar en zijn we een echte partij aan het worden, met onze 27 gemeenteraadsleden en vier parlementsleden. Een nieuwe naam moet door die verkozenen gedragen worden. On verra.
In Brussel-stad bent u al drie gemeenteraadsleden verloren.
Ahidar: Kijk, onze lijsttrekker daar had al langer wat onenigheden met de andere verkozenen. Ze kennen elkaar van eerdere politieke avonturen, met de partij Be.One bijvoorbeeld. Bij relaties tussen mensen kunnen we moeilijk tussenkomen. Als iemand ongelukkig is in een huwelijk, kan die beter vertrekken. Ik heb geen problemen met hen, ik bekijk de politicus en de mens los van elkaar. Het toont ook aan dat we een echte partij worden waar veel mensen komen, maar ook mensen gaan.
“We gaan alles op alles zetten om in 2029 te vermijden wat er dit jaar is gebeurd”
Brussels parlementslid
Dat moslimimago blijft kleven aan uw partij. Hoe wil u daarvan verlost geraken?
Ahidar: Ik ben voor Vooruit twintig jaar lang parlementslid geweest. Voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, ondervoorzitter van het Brussels parlement. Nooit is er een probleem geweest. Nu heb ik mijn partij opgericht, winnen we verkiezingen, en ben ik de slechtste van de hoop. Ze hebben schrik van ons. Ach, laten we nu maar iets opbouwen.
Wat is het doel voor de volgende verkiezingen?
Ahidar: We gaan alles op alles zetten om in 2029 te vermijden wat er dit jaar is gebeurd. Onze score verdubbelen, dat is de doelstelling. Het is zelfs geen doel, het is een noodzaak.
Wil Team Fouad Ahidar in 2029 ook opkomen in de Franse taalgroep?
Ahidar: Nee. Maar, als de spelregels morgen veranderen, volgen we. Voor ons moeten ze het kiessysteem niet veranderen, wij zullen ons wel aanpassen. Weet je, zolang Franstaligen voorheen voor Groen of de N-VA stemden, was het kiessysteem geen probleem. Nu plots wel.
U wil in 2029 incontournable worden in die Nederlandse taalgroep, al zit de Brusselse formatie nu eigenlijk al – deels – vast door uw drie zetels.
Ahidar: Het is toch incroyable? Nu is het volgens de PS de schuld van de N-VA, maar eigenlijk is de MR veto’s beginnen te stellen. We hadden al lang – op z’n minst – aan tafel kunnen gaan met Groen, Vooruit en de Franstalige partijen. Gewoon aan tafel gaan. Ik heb zelf van Ans Persoons gehoord dat ze geen probleem heeft om met mij samen te werken. Wat ik niet begrijp is waarom ze aan Vlaamse kant niet willen onderhandelen met ons omdat de MR een veto stelt, maar wel met de N-VA terwijl de PS een veto stelt. Daar klopt iets niet.
Groen wist bij de doorbraak aan Nederlandstalige kant dat de PS tegen de N-VA gekant was. Misschien wou Groen met het akkoord tussen de Vlaamse partijen de hete aardappel naar de PS doorschuiven.
Ahidar: Dat weet ik niet. Ik weet alleen dat er iets niet klopt. Bon, wij kiezen voor oppositie. Hoor jij iets anders, Ange? (Ahidar draait zich om naar fractiesecretaris Ange-Raïssa Uzanziga, die dit jaar van Groen naar Team Fouad Ahidar overstapte, JB). Nee, we horen niets anders. Laten we nu maar focussen op ons parlementair werk én 2029.
Om relevant te blijven zal u eigenlijk in campagnemodus moeten blijven.
Ahidar: (toont zijn gsm) Ik heb al meer dan 200 nummers opgeslagen van nieuwe mensen die ik de afgelopen zes maanden heb leren kennen en op de hoogte mag houden van de partij met het oog op 2029. Die kunnen dan weer hun netwerk aanspreken, en zo verder. Ik ben nog maar net begonnen, hè.
Mensen aanspreken is één ding. U zult ook aan dat imago moeten werken, hoe onterecht u het ook vindt.
Ahidar: We zijn een partij van diversiteit, koopkracht, veiligheid, respect voor ieders cultuur. We willen mensen gelukkig maken, problemen zoals eenzaamheid en betaalbaar wonen aanpakken.
U kan niet iedereen gelukkig maken.
Ahidar: We doen het maximale. We zijn maar met drie op 89 parlementsleden, hè. We kijken naar de thema’s die, op basis van individuele gevallen, vaak terugkeren. Ook veiligheid, netheid en onderwijs, dus. Logisch: hoe zorg je ervoor dat mensen hier blijven wonen? Met zulke thema’s.
U klinkt flinks. Conner Rousseau zal het graag horen.
Ahidar: Weet je wat het verschil is? Wij willen het probleem aanpakken. Anderen kijken vooral naar wie voor die problemen zorgt. Waarmee ik niet zeg dat Vooruit rechts is. Kijk, ik ben 51 jaar en heb iets op te bouwen. Ik heb altijd voor de ander gekozen, nu kies ik voor mij en voor mijn gezin. Ik ga geen ruziemaken met Vooruit.
Lees meer over: Politiek , Fouad Ahidar , Team Fouad Ahidar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.