Maandag weten we wie de nieuwe partijvoorzitter van Groen wordt, want dit weekend kiezen de leden uit drie kandidaat-voorzitters en -ondervoorzitters. En bij elk van die duo’s zit een Brusselaar. Zij kwamen ze week hun visie uit de doeken doen in onze tv-studio. “De voorzitter moet niet alleen een spits zijn die kan scoren, maar ook een coach die iedereen een rol kan geven,” vindt kandidaat (en partijfavoriet) Bart Dhondt.
'Groen moet oplossingen brengen': dit zijn de drie Brusselse kandidaat-voorzitters
Bart Dhondt, Celia Groothedde of Bright Adiyia wordt vanaf volgende week de nieuwe voorzitter van de politieke partij Groen. Enkel die laatste is geen Brusselaar, de 35-jarige Adiyia komt uit Hasselt. Maar, hij laat zich wel vergezellen door Anderlechts gemeenteraadslid Tina Schuermans als kandidaat-ondervoorzitter. “Ik vind dat de partij mensen weer moet verbinden en de lokale groepen terug kracht bijzetten, zeker in Vlaanderen,” zei Schuermans deze week bij BRUZZ.
Alle drie Brusselse kandidaten kwamen deze week langs in de tv-studio voor zo'n gesprek over de toekomst van de partij, het klimaat en de rol van de voorzitter.
Volgens Schuermans moet Groen vooral weer aanwezig op het terrein. “We moeten meer praten met middenveldorganisaties en burgers, luisteren naar de verhalen die leven en die vooral meenemen naar de gemeenteraden en het politieke debat,” vindt ze.
Herbekijk hier een fragment uit het studiogesprek met Tina Schuermans, kandidaat-ondervoorzitter:
Kandidaat-voorzitters Celia Groothedde en Bart Dhondt vinden dan weer dat Groen gerust mag teren op de expertise en bestuurservaring die al in huis is. Groothedde noemt haar ervaring als Vlaams parlementslid, waar ze herhaaldelijk op tafel klopte voor betere kinderopvang. Dhondt is fier op zijn beleid als voormalig mobiliteitsschepen in de stad Brussel, waar hij een nieuw circulatieplan in de geest van Good Move doorvoerde. Van hen twee kreeg Bart Dhondt alvast uitdrukkelijke steun van grote partijnamen als Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten.
“Uiteraard vind ik dat een compliment,” zei Dhondt vrijdag in de BRUZZ-studio. “Ik zie mezelf iemand die er staat en de rug recht wanneer er wind gepakt moet worden. Dat hebben we gezien met het circulatieplan. Door te luisteren, bij te sturen, maar niet te plooien, ben ik erin geslaagd (…) om te tonen wat Groen-beleid kan doen.”
Herbekijk hier een fragment uit het studiogesprek met kandidaat-voorzitter Bart Dhondt:
Dhondt wuift overigens weg dat niemand van de bekende partijnamen zélf voorzitter wil worden. “In een partij is het soms nodig dat je met nieuwe gezichten naar voren treedt,” zegt hij. “De komende voorzitter moet niet alleen een spits zijn die kan scoren, bijvoorbeeld met het circulatieplan, maar ook een coach die iedereen een rol kan geven.” Met de juiste structuur kunnen andere partijgezichten beter werk verrichten in het Vlaams of federaal parlement, zegt hij.
“Groene thema's en gelijke rechten zijn gemeengoed geworden, maar ze staan wel weer op de helling. Daar wil ik voor vechten”
Dhondt is 40 jaar en woont in Laken. Groothedde woont in Anderlecht en is nu 47 jaar. Het is aan de partijleden om dit weekend te stemmen wie hun nieuwe voorzitter mag worden, maar over Groothedde is de voorbije week alvast weinig fraais gelekt. Enkele partijnamen noemden haar, soms anoniem, “moeilijk” tot “onmogelijk” om mee samen te werken.
“Laf,” vindt Groothedde daarover. “Wie wil zien wat ik heb gedaan, moet naar mijn politiek parcours van de afgelopen zes jaar kijken, waar er toch wel is samengewerkt met zeer veel mensen,” zei ze donderdag bij BRUZZ.
Herbekijk hier een fragment uit het studiogesprek met kandidaat-voorzitter Celia Groothedde:
Groothedde komt op met running mate Steve Van Hessche als kandidaat-ondervoorzitter. Hij was vroeger opbouwwerker en kabinetschef van de Gentse Groen-schepen Hafsa El-Bazioui. Bart Dhondt vormt dan weer een tandem met aftredend schepen Natacha Waldmann uit Oostende.
Klimaat uit het verdomhoekje
Wie de nieuwe voorzitter ook wordt, allemaal zullen ze het groene verhaal weer moeten oppoetsen. Elk van de drie Brusselaars erkent dat klimaat in de hoek is geduwd, soms door andere politieke partijen.
Bart Dhondt pleit voor een verhaal van “oplossingen,” zegt hij. “Door mensen nu al voordelen te bieden op het openbaar vervoer, bijvoorbeeld, spelen we in op wat zij nu al voelen en maken we niet alleen beloftes voor de toekomst.”
Celia Groothedde wil het klimaatverhaal daarenboven nooit loskoppelen van mensenrechten. “Als dat woke is, noem mij dan maar woke,” zegt ze. Groen kan en moet volgens haar zeker inspelen op de zorgen van meer kwetsbare groepen. Zo verwijst ze naar het minder welstellende deel van Noord-Frankrijk, waar ecologisten momenteel doorzetten.
Volgens Groothedde lagen de groene thema’s de voorbije jaren ook wat minder op de voorgrond omdat ze al gemeengoed zijn geworden bij uiteenlopende politieke fracties, net als de aandacht voor gelijke kansen, zegt ze. “Maar dat zijn wel rechten die weer op de helling staan. Daar wil ik voor vechten,” zegt ze.
Straatvechter
Moet dat vechten dan echt met zogenoemde straatvechters gebeuren, zoals de partijtop liet verstaan in de pers? “Ik zal op inhoud de tanden laten zien, op politiek ego hoeft het niet,” zegt Groothedde daarover. “Wij zijn geen partij als een andere, wij willen idealen verdedigen.”
Volgens Tina Schuermans zal kandidaat-voorzitter Bright Adiyia (voormalig kabinetsmedewerker van federaal minister Petra De Sutter, red.) zich vooral met de inhoud bezighouden, ook inzake klimaat. “Bright is geen straatvechter, maar wel een vechter. Hij komt op voor de thema’s en zal die heel hard uitspelen in het publieke debat. Daar ben ik van overtuigd,” zei Schuermans deze week. Zij focust zich, indien verkozen, liever op de interne partijwerking en wil daarvoor samenzitten met vrijwilligers.
Bart Dhondt noemt zichzelf, zoals gezegd, iemand die de “de rug recht” en vooral beleidssuccessen wil uitspelen. In zijn zoektocht naar oplossingen pleit Bart Dhondt ook voor een Europees verhaal, met meer duurzame industrie en minder afhankelijkheid van landen als Rusland en China.
Herbekijk hier zijn fragment daarover in onze tv-studio:
Stemmen tot maandag
De campagne onder de kandidaat-voorzitters verliep de voorbije weken grotendeels binnenskamers bij Groen. In oktober kondigden co-voorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout hun ontslag aan, drie duo's stelden zich uiteindelijk kandidaat.
De leden kunnen vanaf deze zaterdag tot maandagmiddag online hun stem uitbrengen. Maandag 16 december wordt het winnende duo bekendgemaakt. Ze moeten wel zeker de helft van alle stemmen halen. Als niemand voldoende steun krijgt, volgt een tweede ronde en kennen we de nieuwe voorzitter pas op donderdag 19 december.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Bart Dhondt , Celia Groothedde , Tina Schuermans , Groen , Voorzittersverkiezing Groen