Muhammad Ansar Butt, de Pakistaanse imam die nieuws werd omdat hij op het spreekgestoelte van het Brussels parlement Koranverzen reciteerde, biedt in een brief zijn excuses aan voor de ophef die zijn optreden veroorzaakt heeft. Naar aanleiding van de zaak werd maandag besloten dat er strengere regels komen voor parlementsbezoeken. Vrijdag volgt een parlementair debat over de kwestie.
Imam die in het Brussels parlement uit Koran reciteerde, biedt excuses aan
De imam richtte zijn brief aan Rachid Madrane, de voorzitter van het Brussels Parlement. Volgens de imam was hij zich er niet van bewust dat zijn recitatie als een schending van de scheiding tussen kerk en staat geïnterpreteerd kon worden.
"Het is nooit mijn bedoeling geweest om afbreuk te doen aan de principes en waarden die ten grondslag liggen aan het functioneren van de Brusselse parlementaire instelling, en met name het fundamentele principe van de niet-inmenging van religie in de sferen van de staat en zijn instellingen," zo staat in de brief, die La Dernière Heure naar buiten bracht.
"Hierbij wil ik mijn oprechte excuses aanbieden aan de instelling van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en via haar aan iedereen die zich mogelijk beledigd heeft gevoeld, als mijn bijdrage is opgevat als een schending van al deze principes," schrijft de imam.
Vrijdag debat
Voorzitter Madrane besprak de zaak maandag in het Uitgebreid Bureau, het orgaan dat de politieke werking van het parlement regelt (32 parlementsleden). Een aangepast parlementair reglement komt er voorlopig nog niet door de zaak, zo bleek na afloop.
"Maar er zijn wel strengere regels afgesproken - bijvoorbeeld over het spreekgestoelte - voor parlementsbezoeken die meer zijn dan louter een rondleiding. Het probleem met het bewuste bezoek was immers dat het als rondleiding aangekondigd werd, maar eindigde in een heus evenement," zegt Cieltje Van Achter, fractieleider van N-VA.
Er komt geen parlementaire commissie, zoals oppositiepartij MR gevraagd had, maar wel een parlementair debat komende vrijdag over wat er precies gebeurd is op 13 januari, de dag van het voorval. Van Achter wil onder meer extra uitleg over de rol bij het voorval van Nawal Ben Hamou (PS), de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen.
Ideologische strijd
Het voorval vond midden januari plaats op een prijsuitreiking voor Brusselaars van Pakistaanse afkomst. Ansar Butt was door PS-parlementslid Hasan Koyuncu uitgenodigd. Nawal Ben Hamou (PS), de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, was op de ceremonie ook aanwezig. De zaak veroorzaakt sinds vorige vrijdag deining nadat er een video van ging circuleren via sociale media.
De link met de PS maakt de zaak extra delicaat, want binnen de Franstalige socialisten voeren twee stromingen - de traditionele seculieren versus een meer islamgezinde stroming - al enige tijd een ideologische strijd. Madrane zelf pleit al jaren voor een inclusief secularisme en benadrukte eind vorige week al dat het Parlement "absoluut neutraal moet blijven."
Een ander Brussels PS-kopstuk, federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux, noemde het optreden van de imam bij BX1 "totaal onaanvaardbaar," zonder daarbij haar betrokken partijgenoten met de vinger te wijzen. "Laten we niet zoeken naar individuele verantwoordelijkheid, maar ervoor zorgen dat het nooit meer gebeurt."
Lees meer over: Politiek , Muhammad Ansar Butt