Via sociale media zijn beelden opgedoken van een Pakistaanse imam die in het Brussels parlement tijdens een prijsuitreiking islamitische gezangen brengt. Op de ceremonie was ook Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) aanwezig, die tijdens het voorval “besliste om het halfrond te verlaten”. Rachid Madrane (PS), voorzitter van het Brussels parlement, geeft aan dat "het evenement niet had mogen plaatsvinden."
Imam voert ritueel gebed op tijdens prijsuitreiking in Brussels parlement
Kamerlid Theo Francken (N-VA) deelde vrijdagochtend beelden van Muhammad Ansar Butt, een Pakistaanse imam die volgens zijn Facebookprofiel in Sint-Pieters-Leeuw woont. Daarop is te zien hoe de imam op het spreekgestoelte van het Brussels parlement een gebed lijkt op te zeggen. Volgens Francken gaat het om de salat, het rituele gebed van de islam. De imam plaatste de bewuste beelden op maandag 15 januari op zijn sociale media.
“Het is bijzonder bedenkelijk, zelfs choquerend”, reageert Francken bij BRUZZ. “De scheiding tussen staat en religie is heilig voor mij. Dat iemand in het parlement van de hoofdstad van Europa koranverzen komt opzeggen, is verwerpelijk."
‘Volwaardige staatsinstelling’
De woordvoerder van Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) legt uit dat de imam, net als een priester en een rabbijn, uitgenodigd was op een prijsuitreiking voor Brusselaars van Pakistaanse afkomst “die zich onderscheiden hebben”. “Er waren mensen met allerlei achtergronden en uit verschillende culturen aanwezig. Het evenement werd niet door haar georganiseerd”, klinkt het. Ben Hamou was er wel bij omdat ze bevoegd is voor Gelijke Kansen.
“Tijdens de prijsuitreiking werden er inderdaad gezangen geuit die de staatssecretaris religieus leken. Ze (Ben Hamou, red.) besloot toen om het halfrond te verlaten omdat ze van mening is dat een parlement – ook al moet het zich openstellen voor de maatschappij in al haar diversiteit – geen alledaagse plaats is, maar een volwaardige staatsinstelling.”
‘Overwinning voor islamisten’
Volgens Francken is het positief dat de “intrareligieuze banden worden aangehaald”, maar hij stelt zich tegelijkertijd de vraag of een parlement daar de geschikte locatie voor is.
“Want nu zit je met dit voorval, dat een overwinning is voor islamisten. De symboliek is onmiskenbaar. Zoiets moet gewoon vermeden worden. Deze man is gezien bij lezingen van geradicaliseerde imams", stelt de gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie. "Mocht dit in de Kamer gebeurd zijn, de ophef zou enorm zijn.”
N-VA wil het er alvast niet bij laten. Cieltje Van Achter, fractieleider van de partij in het Brussels parlement, laat aan BRUZZ weten dat ze navraag heeft gedaan bij parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS). "Ik heb gevraagd om dit maandag op het uitgebreid bureau te bespreken", aldus Van Achter.
'Verantwoording'
Nog vanuit oppositiehoek heeft ook MR-fractieleider in het Brussels parlement David Leisterh via X gereageerd op het voorval. Ook hij dringt aan op een politiek staartje.
"Eeuwen van religieuze strijd staren ons in het gezicht. Hoe kunnen we dergelijk gedrag accepteren? Daar is neutraliteit voor. Mijn fractie eist verantwoording", klinkt het.
Aanpassing reglement
Rachid Madrane (PS), voorzitter van het Brussels parlement, benadrukt dat het evenement niet georganiseerd werd door het parlement, maar deel uitmaakt van regelmatige bezoeken die plaatsvinden op verzoek van parlementsleden. In dit geval gaat het om Hasan Koyuncu (PS).
Madrane onderstreept wel dat het evenement niet had mogen plaatsvinden het parlement. “Dit is een openbare instelling, het hart van de democratie. Dat moet neutraal blijven”, legt zijn woordvoerder uit aan BX1.
Om een herhaling te voorkomen, belooft de voorzitter Koyuncu en de verschillende fractieleiders te herinneren aan het neutraliteitsprincipe. Maandag komt de kwestie voor in het parlement, en het reglement wordt aangepast om te benadrukken dat “de neutraliteit gerespecteerd moet worden.”
Lees meer over: Politiek , Theo Francken , Brussels Parlement , Nawal Ben Hamou
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.