David Leisterh versus Elke Van den Brandt zijn aan zet na de uitstekende resultaten van MR en Groen bij de verkiezingen van 9 juni 2024 voor het Brussels parlement

Belgaimage/Montage: BRUZZ

| David Leisterh versus Elke Van den Brandt zijn aan zet na de uitstekende resultaten van MR en Groen bij de verkiezingen van 9 juni 2024 voor het Brussels parlement.

Van den Brandt furieus: 'LEZ-normen uitstellen, legt bom onder de formatiegesprekken'

01/09/2024

Elke Van den Brandt (Groen) spreekt van een "vertrouwensbreuk" en een "bom onder de formatiegesprekken" nadat ze het voorstel van PS, MR en Les Engagés vernam om de strengere LEZ-normen met twee jaar uit te stellen. Dat liet ze zondagavond weten.

"Dit is een vertrouwensbreuk," aldus Elke Van den Brandt, de 'formateur' aan Vlaamse kant. "Om Brussel te besturen is een meerderheid langs Nederlandstalige kant nodig. Sinds 9 juni hebben we geprobeerd om in een complexe politieke context constructief naar oplossingen te zoeken. Het zal aan mijnheer Leisterh zijn om aan te tonen of dit de manier is waarop hij Brussel wil besturen."

Van den Brandt reageert naar eigen zeggen verontwaardigd op het voorstel van de Franstalige formatiepartijen om de volgende stap van de lage emissiezone (LEZ) uit te stellen naar 2027. Zelfs al spreken MR, Les Engagés en PS over een "pragmatische aanpak."

Van den Brandt: "Dankzij de lage-emissiezone is de luchtkwaliteit met 30 procent verbeterd, terwijl voorheen bijna 7.000 Brusselaars jaarlijks stierven door luchtvervuiling. Juist de armste en meest dichtbevolkte wijken, met het laagste autobezit, worden het zwaarst getroffen door de slechte lucht. Wij kunnen niet aanvaarden dat MR, PS en Les Engagés niet willen overleggen over de levenskwaliteit van de Brusselaars."

Vertrouwensbeuk

"Nog los van de inhoud, is de methode die de drie Franstalige partijen hier aannemen ongezien," begint de reactie van Groen, zondagavond doorgestuurd naar onder andere BRUZZ. "De lage-emissiezone (LEZ) is een zeer gevoelig thema en moet besproken worden aan de onderhandelingstafel. Groen heeft zich steeds zeer constructief opgesteld en heeft voorgesteld gesprekken over mobiliteitsbeleid aan te gaan. Om zo snel mogelijk een nieuwe Brusselse regering te vormen zat Groen, samen met Vooruit en Open VLD, aan de onderhandelingstafel met de Franstalige partijen MR, PS en Les Engagés. Dat MR, PS en Les Engagés desondanks akkoorden bedisselen in achterkamers, geeft een duidelijk signaal dat ze zonder de Nederlandstalige partijen willen werken."

Groen spreekt daarom over "een duidelijke vertrouwensbreuk en een gebrek aan respect voor de Nederlandstalige partijen."

"Het eenzijdig willen doordrukken van standpunten, zonder overleg, ondermijnt het vertrouwen dat nodig is voor de onderhandeling van een regeerakkoord," zegt ook Nadia Naji, covoorzitster van Groen. "David Leisterh, Ahmed Laaouej en Christophe De Beukelaer kiezen voor achterkamertjespolitiek en gooien het vertrouwen te grabbel."

De ecologische partij ziet in de demarche van de onderhandelende Franstalige partijen een poging "om meer belang te hechten aan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen dan aan een snelle vorming van de Brusselse regering."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , LEZ , Elke Van den Brandt , david lesteirh , LEZ-normen , Brussel Kiest 2024

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni