Begin september 2024: met Euronorm 5 voor dieselwagens zou een nieuwe fase voor de lage-emissiezone (LEZ) in het Brussels Gewest moeten starten

PhotoNews

Raad van State kritisch over uitstel lage-emissiezone

Kris Hendrickx
© BRUZZ
03/03/2025

Het uitstel van de verstrenging van de lage-emissiezone betekent dat de gezondheid van de Brusselse burgers minder goed beschermd is dan mét die verstrenging. Dat schrijft de Raad van State in een advies. De initiatiefnemers worden aangemaand om een ‘redelijke verantwoording’ bij de beslissing tot uitstel te voegen.

Even terugspoelen. Dit najaar besliste het Brussels parlement om de volgende fase in de lage-emissiezone in Brussel met twee jaar uit te stellen. Euro 5-diesels mogen daardoor bijvoorbeeld twee jaar langer rondrijden.

Het parlement vroeg ook om een advies aan de Raad van State over het voorstel van ordonnantie. In dat advies dat vrijdag gepubliceerd werd, blijkt de instelling kritisch voor de maatregel. De Raad wijst er met name op dat het standstillprincipe wordt geschaad met de maatregel.

Dat principe bepaalt dat nieuw beleid de bescherming van de burger niet zomaar mag terugdraaien tegenover bestaand beleid. Dat geldt zelfs als dat ‘bestaande beleid’ enkel op papier beslist was, maar nog niet van kracht is – zo ook de situatie omtrent de LEZ in de herfst.

Het uitstel zorgt 'voor een achteruitgang in de bescherming van het recht op bescherming van de gezondheid en het recht van de bescherming van een gezond leefmilieu'

Advies Raad van State

Met name op het vlak van gezondheid en leefmilieu is het voorstel een achteruitgang, stelt de Raad: “Door het uitstel van de inwerkingtreding van de volgende fase van de lage-emissiezone zorgt de ordonnantiegever voor een achteruitgang in de bescherming van het recht op bescherming van de gezondheid en het recht van de bescherming van een gezond leefmilieu.”

Redelijke verantwoording

Het uitstel van de LEZ komt daarmee nog niet meteen in het gedrang. Wel spoort de Raad van State de initiatiefnemers in het parlement aan om de omvang van de achteruitgang te beschrijven. Blijft deze achteruitgang aanzienlijk, dan adviseert de Raad om ook een "redelijke verantwoording" te geven.

De tekst van het advies herinnert er ook aan dat het Gewest nog steeds de Europese richtlijnen qua luchtkwaliteit en klimaatopwarming moet respecteren. “Het strekt dan ook tot aanbeveling (…) toe te lichten op welke manier de daarmee beoogde vooruitgang in de luchtkwaliteit en reductie van broeikasemissies alsnog bereikt kan worden met andere maatregelen.”

Uitstel tot één jaar beperken

Groen, die tegen het uitstel was, roept de partijen in het Brussels parlement na het advies op om het uitstel tot één jaar te beperken door dit jaar gewoon geen boetes te innen. Het voorstel tot uitstel zou dan in de prullenmand kunnen.

“Dit is gebeurd in de sfeer van electoraal opbod richting de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt fractieleider Stijn Bex. “Deze afbouw van beslist beleid geeft munitie aan de milieuorganisaties en burgerbewegingen die naar het Grondwettelijk Hof willen trekken voor de luchtkwaliteit van de Brusselaars.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni