Gloria Garcia Fernandez, de nieuwe lijsttrekker van MR in Molenbeek, neemt het stokje over van Françoise Schepmans. Met haar achtergrond als maatschappelijk werkster en advocate draagt ze de nieuwe, burgergerichte aanpak van de MR in Molenbeek uit. Wie is de Molenbeekse schepen die tot nu toe vooral in de luwte werkte?
Molenbeeks MR-lijsttrekker Gloria Garcia Fernandez: 'Burgerparticipatie zit in mijn DNA'
Lees ook: Bouchez ontstemd over nieuwe coalitie in Vorst: 'Dit heeft gevolgen voor regeringsvorming'
Gloria Garcia Fernandez heeft 12 jaar als maatschappelijk werkster gewerkt in Molenbeek, met minderjarige meisjes die onder toezicht van de rechter stonden. Daarna volgde ze een studie rechten. Ze werkte als advocate bij het kantoor van Angela Galland en nam in 2020 het schepenambt over van Khadija Zamouri. Haar bevoegdheden zijn Jeugd, Sociale Cohesie, Netheid en Nederlandstalige Cultuur.
Burgerparticipatie is de rode draad in het programma van MR-Molenbeek. Vertel.
Fernandez: "We hebben intensief samengewerkt met burgers in de afgelopen bestuursperiode. Ik herinner me nog goed de e-mails die ik kreeg, toen ik het mandaat van Khadija Zamouri overnam. Aanvankelijk werd me voorgesteld om standaardantwoorden te gebruiken, maar ik koos ervoor om iedereen persoonlijk te antwoorden. Ik ben begonnen met degenen die het meest verontwaardigd waren."
"Ik heb systematisch mensen ontmoet. Telkens als iemand me een e-mail stuurde, vroeg ik of ze me wilden ontmoeten. Vaak ging het om sluikstorten en spraken we af op de plek van het probleem. Buurtbewoners wezen me op vuilnisbakken die op de verkeerde plekken stonden, wat sluikstorten aantrekt, of dat glasbakken elders beter geplaatst kunnen worden. Dat heeft gewerkt. Hoewel niet elke wijk even schoon is, zijn sommige wijken schoner dankzij ideeën van de burgers."
"Het gemeentebestuur is immers bij uitstek het bestuur van nabijheid. Om die reden hebben we voor het eerst een campagnehoofdkwartier opengesteld, waar alle inwoners van Molenbeek welkom zijn om hun stem te laten horen. Het is voor ons van groot belang om naar de inwoners van Molenbeek te luisteren en dicht bij hen te staan. Als we niet in staat zijn om te luisteren, kunnen we evengoed een ander beroep kiezen."
Welke uitdagingen zijn volgens u het belangrijkst de komende legislatuur?
Fernandez: "Veiligheid, mobiliteit en fiscaliteit. U weet goed dat de liberalen eigenlijk niet willen dat mensen belast worden. Er zijn wel belastingen nodig om de gemeente draaiende te houden, maar niet op welke manier dan ook. We vinden dat er echt onrechtvaardige belastingen zijn en dat er manieren zijn om elders geld te vinden. Dat betekent dat de gemeente anders moet worden beheerd en dat er andere politieke prioriteiten moeten worden gesteld.
Door andere beleidsmaatregelen in te voeren, kunnen we geld terugwinnen zonder de inwoners van Molenbeek onnodig te belasten. We willen dat de inwoners van Molenbeek minder betalen."
Geef eens een voorbeeld?
Fernandez: "Als schepen van openbare netheid en ik heb er genoeg van dat de inwoners van Molenbeek betalen voor de vervuilers. Ik wil dat de vervuilers de betalers worden. We hebben al een hele reeks boetes verhoogd, maar dat is niet voldoende. Er moet echt veel werk op dat gebied worden verricht."
Op welke manier betaalt de burger voor de vervuilers?
Fernandez: "Sluikstorten heeft de gemeente 800.000 euro gekost, voor het ophalen van het afval. Dus dat is enorm. Er moeten strengere maatregelen komen. Dat wil zeggen dat de vervuilers moeten opdraaien voor de kosten. We hebben meer camera's nodig, maar we moeten ook de handhavingseenheid opvoeren. We hebben meer ambtenaren nodig."
Aan welke belastinghervormingen denkt u?
Fernandez: "We zullen proberen anders te beheren, de politieke prioriteiten ergens anders te stellen, in andere posten, om geld terug te winnen, zodat we de belastingen niet hoeven te verhogen."
Er is een circulatieplan hangende voor oud-Molenbeek bij het Gewest. Zal het worden uitgevoerd?
Fernandez: "Ik weet dat er inderdaad een verkeersplan is dat al een tijdje in de maak is. Het is afwachten wat op Gewestniveau wordt beslist. David Leisterh heeft duidelijk gezegd dat er nog wel een mobiliteitsplan zal zijn, maar zeker geen Good Move-plan zoals we het kennen. Hij wil niet gaan voor halve maatregelen. Ik zal me aanpassen aan de maatregelen die op Gewest-niveau worden genomen. Ik heb volledig vertrouwen in de Brusselse parlementsleden en de visie van David Leisterh."
Dus het is nog te vroeg om te zeggen of de Gentsesteenweg ooit een voetgangerszone zal worden of niet?
Fernandez: "We baseren ons op de beslissingen van het Gewest. Er is nog niets concreet. Eén ding is zeker: als we iets beslissen, spreken we eerst met de burgers."
De MR wil de grootste partij worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. In het verleden scoorden ook PS en PTB goed. Ziet u een eventuele coalitie met de PTB zitten?
Fernandez: "Ik wil niet samenwerken met extreme partijen."
Jullie hebben ook wel iets gemeen. De MR wil inzetten op burgerparticipatie, de PTB is misschien wel de partij die het dichtst bij de burger staat.
Fernandez: "Burgerparticipatie zit in mijn DNA. Het staat in hun programma, maar dat betekent niet dat ik me verbonden voel met de ideeën van de PTB.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , Gloria Garcia Fernandez , MR