Karl Vanlouwe, senator voor N-VA tijdens een plenaire zitting van de Senaat in het federaal parlement op 16 december 2022

| Karl Vanlouwe, fractieleider van N-VA in de Senaat.

N-VA en Vlaams Belang zitten Senaatscommissie voor

© Belga
30/09/2024

N-VA en Vlaams Belang leveren de voorzitter van de Senaatscommissies Gemeenschapsbevoegdheden en Gewestbevoegdheden. Het voorzitterschap van de commissie Institutionele Zaken gaat automatisch naar de voorzitter van de Senaat. Dat besliste het Bureau van de Senaat op voorstel van voorzitster Valérie De Bue (MR).

De Senaat krijgt deze legislatuur drie commissies: commissie Institutionele Zaken, commissie transversale bevoegdheden federale en gemeenschappen en de transversale bevoegdheden federale en gewestbevoegdheden.

Het adviescomité Gelijke Kansen wordt ondergebracht in de commissie Gemeenschapsbevoegdheden. Daarmee wordt teruggegaan naar de situatie van twee legislaturen geleden, toen de Senaat ook drie commissies telde tegen vijf afgelopen legislatuur.

Het voorzitterschap van de commissie Institutionele Zaken komt automatisch toe aan de Senaatsvoorzitter. De leiding van de andere commissies wordt verdeeld op basis van het systeem d'Hondt. Dat betekent dat N-VA de eerste keus krijgt. De partij kiest voor de commissie Gemeenschapsbevoegdheden, verklaart fractieleider Karl Vanlouwe aan Belga. Dat betekent dat het voorzitterschap van de commissie Gewestbevoegdheden naar Vlaams Belang gaat.

Daarnaast is er nog het adviescomité Europese Aangelegenheden en de parlementaire Overlegcommissie, beide samen met leden van andere assemblees, die wettelijk vastgelegd zijn.

Het is geen geheim dat N-VA en Vlaams Belang niet de grootste aanhangers zijn van de Senaat. Vorige legislatuur schakelden beide partijen over op de politiek van de lege stoel telkens onderwerpen ter sprake kwamen die volgens hen niet tot de bevoegdheden van de Senaat behoorden.

'Laatste stuiptrekkingen'

"De wettelijke rol van de Senaat is uiterst beperkt. Maar toch agenderen de Vivaldi-partijen elke week allerhande resoluties of informatieverslagen die niet tot de bevoegdheid van de Senaat behoren. Pure tijdverspilling en de laatste stuiptrekkingen van een wegkwijnende instelling", stelde Karl Vanlouwe, ook toen N-VA-fractievoorzitter.

Vanlouwe is voorstander van een afbouwscenario van de Senaat. "Vorige legislatuur probeerde Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose permanent de Senaat te reanimeren. Voor ons is het einddoel de afschaffing van de Senaat".

D'Hose (Open VLD) spreekt de verklaringen van de N-VA-senator tegen. Ze wijst erop dat de Senaat nu pas kan worden afgeschaft, omdat de lijst met voor herziening vatbare artikelen van de Grondwet dat nu pas toelaat.

De voorbije legislatuur werd bespaard op de werking van de Senaat, zegt ze ook. En toen D'Hose op de openingszitting haar voorstel tot afschaffing van de Senaat voorlegde, werd dat geweigerd door de vijf Arizona-partijen, waaronder de N-VA. Ook haar voorstel om de commissies niet op te richten, stootte op het bureau op bezwaar van onder meer Karl Vanlouwe, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , senaat , commissie institutionele zaken , N-VA , Vlaams Belang , voorzitter , senaatsvoorzitter , Karl Vanlouwe , Karel Vanlouwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni