| Het onlangs geopende administratieve centrum BruCity van de Stad Brussel.

Nieuw digitale tool van Stad Brussel brengt diensten en toekomstige projecten in kaart

© Belga - BRUZZ
23/09/2024
Updated: 23/09/2024 17.10u

Stad Brussel heeft een nieuwe digitale tool ‘Geoportaal’ gelanceerd, waarop data wordt gebundeld over winkels, diensten, administraties en organisaties en geeft een overzicht mee op een interactieve kaart van Brussel-Stad. Ook toekomstige projecten moeten er gemakkelijk te consulteren zijn.

Het project is gelanceerd in het kader van de filosofie van 'de stad op tien minuten', de idee dat burgers op slechts tien minuten wandelen of fietsen verwijderd mogen zijn van alle noodzakelijke diensten en voorzieningen in de stad. De tool toont een interactieve kaart en een overzicht van alle winkels, crèches, scholen, instellingen, rusthuizen en OCMW's in de stad.

Het Geoportaal, dat voorlopig beschikbaar is als bètaversie, moet Brusselse burgers en inwoners op die manier wegwijs maken in het heden én de toekomst van de stad. Het nieuwe portaal werd maandag trots voorgesteld door burgemeester Philippe Close (PS) en schepen voor Openbare Ruimte Anaïs Maes (Vooruit.brussels) op een gezamenlijke persconferentie.

Interactieve kaart

De tool toont een interactieve kaart en een overzicht van alle winkels, crèches, scholen, instellingen, rusthuizen en OCMW's in de stad. Burgers kiezen een punt of adres om een zoekopdracht te starten en kunnen zo diensten die momenteel beschikbaar zijn op het hele grondgebied van de stad en zelfs in naburige gemeenten leren kennen.

Hoewel de stad zich baseert op het concept van de 'tienminutenstad', heeft men ook rekening gehouden met de tijd die nodig is om de diensten te bereiken. Zo berekende stad Brussel de nabijheid van de diensten op basis van een "inclusieve wandelsnelheid" van 4,3 kilometer per uur en denkt de Stad ook aan de 'realiteit van het gebruik' door de burgers: kleine voorzieningen zoals glasbollen, fietsboxen en haltes van het openbaar vervoer zijn binnen vijf minuten bereikbaar en grote voorzieningen zoals middelbare scholen, ziekenhuizen, zwembaden en bejaardentehuizen liggen op twintig minuten wandelen.

Daarnaast bundelt het nieuwe Geoportaal ook alle open data en beschikbare informatie over toekomstige projecten op het grondgebied van de stad Brussel. Burgers, journalisten, stadsorganisaties en bewegingen moeten zo makkelijker te weten kunnen komen welke projecten de komende jaren nog afgewerkt zullen worden en hoe de stad er in de toekomst zal uitzien.

Nog meer op komst

De huidige versie van het Geoportaal, waar de stad zes jaar aan heeft gesleuteld, is een eerste aanzet die in de loop van de tijd nog moet evolueren om optimaal te voldoen aan de situatie en de nabijheid van de voorzieningen op het terrein. "Naarmate de vereiste gegevens beschikbaar worden, zal het ook mogelijk worden om nieuwe variabelen in het model te integreren, zoals waterfonteinen, recyclageparken, kringwinkels en beveiligde fietsenstallingen, of om de informatie over een bepaalde soort voorziening te verfijnen", klinkt het.

Vooralsnog is de tool enkel beschikbaar via de website op de computer of laptop. De komende weken zal de stad nog werk maken van een mobiele versie van het Geoportaal. Stad Brussel heeft de tool ontworpen in samenwerking met een multidisciplinair academisch consortium van Belgische universiteiten. Het Geoportaal kan rekenen op de belangstelling van andere Brusselse gemeenten en het Gewest.

Volgens Burgemeester Philippe Close (PS) heeft de nieuwe tool heel wat informatie voor de Brusselaars in petto. Dat is volgens de burgemeester noodzakelijk vanwege de bevolkingsgroei in de stad-Brussel. Schepen Anaïs Maes (Vooruit.brussels) wijst op een versterking van de externe en interne transparantie van de gemeentepolitiek in stad-Brussel. "De tool voorziet in meer transparantie en daadkrachtig bestuur voor de bewoners van Brussel en het interne politieke leven in de gemeente."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni