Politieke week: 'Niet ondenkbaar dat huidige regering-Vervoort er nog maanden zit'

© BRUZZ
27/09/2024

Wie twee weken geleden, na de opmerkelijke persconferentie van Elke Van den Brandt en Nadia Naji, dacht dat de kloof tussen MR en Groen niet breder kon, moest de voorbije dagen zijn mening alweer herzien. Met dank aan Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de Franstalige liberalen. Analist Steven Van Garsse kijkt terug op de zoveelste verwarrende politieke week in Brussel.

Terwijl de commissie Leefmilieu woensdag het uitstel van de LEZ-verstrenging goedkeurde, besloot Georges-Louis Bouchez in het federale parlement nog eens een steen in de Brusselse politieke vijver te gooien. Geconfronteerd met de kwestie van de slabakkende regeringsvorming aan Nederlandstalige kant sprak Bouchez over te willen gaan tot enige 'constitutionele creativiteit'.

Indien Groen niet snel mee aan tafel komt, welteverstaan.

Wat Bouchez daarmee precies bedoelde is Van Garsse ook vandaag nog niet helemaal duidelijk. "Er is natuurlijk het ABS-systeem", aldus Van Garsse, "dat is indertijd ingevoerd uit vrees dat het Vlaams Belang aan de macht zou komen in Brussel. Het houdt in dat een wetsvoorstel met dubbele meerderheid toch zonder meerderheid aan Vlaamse kant kan worden goedgekeurd. Een wachttijd van één maand volstaat. Maar dan nog moet een derde van de Nederlandstaligen akkoord gaan. Dat lijkt me verregaand."

Het was dus meer dan waarschijnlijk opnieuw een voorbeeld van spierballengerol, dat het vertrouwen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen nog meer onder druk zet. Feit is dat vanwege de verschillende veto's een coalitie zonder Groen bijna onmogelijk is, wat betekent dat die partij en MR op een gegeven moment toch terug aan tafel zullen moeten gaan. Van Garsse: "Ik denk dat er serieuze beloftes zullen moeten komen van MR dat het parlement niet zal worden ingezet om de regering buiten spel te zetten. Kijk maar naar de federale regering, daar hebben de formerende partijen een vergelijkbare afspraak gemaakt."

Maar wat zulke afspraken waard zijn, weet Van Garsse ook niet. "De politiek heeft op dat vlak geen al te beste reputatie. Het is dus niet ondenkbaar dat de huidige regering-Vervoort er nog maanden zal zitten."

Brusselminister

Ondertussen kan ieder moment het nieuws bekend raken dat er een nieuwe Vlaamse regering is. Hoe die er zal uitzien, is nog koffiedik kijken al lijkt formateur Mathias Diependaele (N-VA) een certitude als minister-president. Zijn partijgenoten Zuhal Demir en Annick Deridder mogen zich ook opmaken voor een functie als minister. Hetzelfde geldt voor Jo Brouns en Hilde Crevits (CD&V) en Caroline Gennez en misschien Melissa De Praetere bij Vooruit.

Vraag blijft: wie wordt Brusselminister? Het is algemeen bekend dat die functie de minst gegeerde is. Van Garsse: "Omdat CD&V met Brouns en Crevits al rijkelijk bedeeld zou zijn, blijven alleen vooruit en N-VA over. Als Vooruit zware ministerposten kan binnenhalen, denk maar aan onderwijs en kinderopvang, dan is de partij misschien bereid om één minister aan N-VA over te laten. In dat geval zal Cieltje Van Achter minister worden van Brussel. Lukt dat niet, dan komt Hannelore Goeman in beeld. Omdat elke nieuwe regering ook met een verrassing komt, blijft het lastig voorspellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Georges-Louis Bouchez , Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni