Ahmed Laaouej (PS) tijdens de eedaflegging in het Brussels parlement op 25 juni 2024

Belgaimage

| Ahmed Laaouej (PS) tijdens de eedaflegging in het Brussels parlement op 25 juni 2024.

PS kijkt naar Vlaamse partijen om decumul terug te schroeven

Steven Van Garsse
© BRUZZ
07/11/2024

De PS wil morgen in het parlement, in spoedprocedure, de decumul deels terugschroeven. Of dat lukt wordt een dubbeltje op zijn kant. De stemming in de Nederlandstalige taalgroep kan bepalend zijn.

Zowel Ahmed Laaouej (PS) als David Leisterh (MR) zitten in de wat oncomfortabele positie dat ze voor 1 december moeten kiezen of ze burgemeester worden van hun gemeente (resp. Koekelberg en Watermaal-Bosvoorde) of parlementslid blijven. Ook andere kandidaat-burgemeesters en schepenen zitten in dezelfde situatie, bijvoorbeeld Ridouane Chahid (PS, Evere).

Dat komt door de decumul die vorige regering heeft ingevoerd. Wie de eed aflegt als burgemeester of schepen, verliest onherroepelijk zijn of haar parlementair mandaat.

Een voorstel van ordonnantie van PS-parlementslid Marc-Jean Ghyssels om die maatregel terug te schroeven staat morgen op de agenda van het Brussels parlement.

De PS'er stelt voor dat burgemeesters en schepenen die ook in het parlement verkozen zijn de eed afleggen, en zich vervolgens kunnen laten vervangen in het schepencollege. Ze zijn dan titelvoerend schepen of burgemeester. Zo kunnen ze parlementslid blijven, en, wanneer ze niet meer verkozen zijn in het parlement of er ontslag nemen, naar het gemeentebestuur terugkeren.

Een volledige cumul is het dus niet, maar zo kunnen de parlementleden wel hun machtsbasis in hun gemeente behouden, en toch regionaal actief blijven. Bovendien spelen er op de achtergrond ook financiële voordelen, zoals een voordelig parlementair pensioen.

Spoedprocedure

De PS voert momenteel de druk op, in de hoop dat het wetsvoorstel morgen nog in spoedprocedure kan worden goedgekeurd door het Brussels parlement. Dat is ongebruikelijk. Het voorstel moet eerst in overweging worden genomen door het parlement, vervolgens – in spoed - in commissie worden behandeld en de dag zelf nog worden goedgekeurd door het voltallig parlement.

De spoedprocedure is nodig om het op tijd in voege te laten gaan. In de week van 2 december worden de gemeenteraden en schepencolleges geïnstalleerd. De week ervoor al moeten de burgemeesters de eed afleggen.

Druk rekenen geblazen

Voor het wetsvoorstel is een meerderheid nodig in beide taalgroepen en een meerderheid in het volledige parlement. Er wordt momenteel druk gerekend of die meerderheden haalbaar zijn.

In de Franse taalgroep (72 leden) hebben MR en PS een meerderheid. Daar worden niet al te veel problemen verwacht. Toekomstig coalitiepartner Les Engagés is alvast resoluut tegen. “Op een moment dat er geen regering is, dat Brussel met barslechte begrotingscijfers te kampen heeft en dat er in de straten betoogd wordt door de sociale sector, gaan we het persoonlijk probleem van enkele politici oplossen? Nee dit is niet serieus,” zegt parlementslid Christophe de Beukelaer (Les Engagés). Ook Défi, die het initiatief heeft genomen voor de decumul in 2022 is niet te spreken over het wetsvoorstel. Ecolo is ook tegen.

In de Nederlandstalige taalgroep (17 leden) is de situatie minder duidelijk en met onthoudingen is er misschien wel een meerderheid mogelijk. Groen (4 zetels) is sowieso tegen. Vooruit (2) wil het debat in het parlement afwachten en zou stevig onder stevige druk staan van de PS, waarmee ze in bepaalde schepencolleges samenzit.

Ook Team Fouad Ahidar (3) heeft nog geen standpunt ingenomen. Open VLD (2) liep in het verleden al niet warm voor een decumul, hoewel de partij, uit loyauteit aan het regeerakkoord dat wel mee heeft goedgekeurd. CD&V (1), N-VA (2) zijn eerder tegen een decumul, maar de partijen laten momenteel niet in hun kaarten kijken. Vlaams Belang (2) is tegen een decumul voor burgemeesters of schepenen van kleinere gemeenten (onder de 60.000 inwoners), maar aangezien dat niet aan de orde is, zal de partij tegen het voorstel van de PS stemmen, zo zegt Bob De Brabandere aan BRUZZ.

Kadaster

Groen wacht alvast de mogelijke stemming rond de decumul niet af om nieuwe voorstellen in te dienen rond goed bestuur, “aangezien het indienen van voorstellen (buiten de toekomstige meerderheid om, SVG) blijkbaar nu helemaal open ligt,” zegt parlementslid Stijn Bex.

Zo stelt Groen voor om de wirwar aan overheidsinstellingen en agentschappen te vereenvoudigen, een transparant kadaster in te voeren van alle vzw’s die van het Brussels Gewest subsidies krijgen en de oppositie de kans te geven om mee te zetelen in alle overheidsinstellingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni